Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog negativnih komentara

Bijela kuća: McChrystal je napravio ogromnu grešku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapovjednik snaga SAD-a i NATO-a u Afganistanu general Stanley McChrystal načinio je 'ogromnu grešku' s komentarima protiv visokih dužnosnika Obamine administracije, u članku časopisa Rolling Stone, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

'Nema sumnje da je general McChrystal napravio ogromnu grešku', rekao je Gibbs na dnevnom brifingu za novinare. Predsjednik Barack Obama u srijedu će u Bijeloj kući razgovarati s generalom McChrystalom, najavio je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs, ističući da je Obama bio 'bijesan' kad je doznao za sporni članak. Na pitanja novinara o mogućoj smjeni McChrystala, glasnogovornik nije izravno odgovorio napominjući kako su 'sve opcije otvorene', te da će se više znati nakon generalovog sutrašnjeg sastanka s Obamom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SAD mora revidirati viznu lutriju Računalna greška razočarala čak 22.000 ljudi Slika nije dostupna Kazna od 20 godina Zbog administrativne greške u zatvoru bio tri godine duže

'Naši napori u Afganistanu veći su od jedne osobe. McChrystal nije nezamjenjiv', naglasio je Gibbs. Američki ministar obrane Robert Gates osudio je komentare McChrystala i članova njegovog osoblja na račun visokih dužnosnika Obamine administracije, koje novi Rolling Stone donosi u članku pod nazivom 'Odbjegli general'. Gates je u priopćenju rekao kako vjeruje 'da je general McChrystal napravio značajnu grešku i pokazao loše rasuđivanje u ovome slučaju'.

'General McChrystal mi se ispričao, a isto je tako kontaktirao druge navedene u članku da im se ispriča. Ja sam pozvao generala McChrystala u Washington kako bi to osobno raspravili', istakao je Gates. U priopćenju je naglasio da američke snage u Afganistanu vode rat protiv Al Kaide i njezinih ekstremističkih saveznika, koji izravno prijete SAD-u, Afganistanu i američkim prijateljima i saveznicima diljem svijeta, a tu je misiju važno voditi s 'jedinstvom cilja'.

Također je istaknuo da američki vojnici i koalicijski partneri podnose izvanredne žrtve u ime zajedničke sigurnosti, te se treba usredotočiti na potporu njihovom uspjehu u Afganistanu bez takvih 'smetnji', kako je nazvao skandal s McChrystalom. McChrystal se ispričao zbog članka, u kojem izgleda da se on i njegovi najbliži suradnici, izruguju s najvišim američkim civilnim dužnosnicima, uključujući potpredsjednika SAD Joea Bidena, američkog izaslanika za Pakistan i Afganistan Richarda Holbrookea, veleposlanika SAD u Afganistanu Karla Eikenberrya i druge. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene