Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomutnja oko izjava

Bijela kuća: Karzaijevi komentari uistinu zabrinjavajući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijela kuća je javno ukorila afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, zbog oštre kritike zapadnih zemalja i UN-a koje je optužio za namještanje izbora, nazivajući njegove izjave 'istinski zabrinjavajućim' i tražeći 'pojašnjenje' od Kabula.

Karzai je optužio zapadne vlade koje imaju snage u njegovoj zemlji, UN, te američke i britanske medije, da stoje iza prevare kako bi mu se uskratila pobjeda na prošlogodišnjim izborima. 'Na izborima je bilo raširenih prevara, ali njih nisu počinili Afganistanci nego stranci', rekao je Karzai. Samo nekoliko dana nakon sastanka s predsjednikom Barakom Obamom, Karzai se u govoru emitiranom u četvrtak na lokalnoj televiziji želio ograditi od svojih američkih pokrovitelja, upozorivši da se koalicijske snage može gledati i kao osvajače, a ne osloboditelje njegove zemlje.

Pročitajte i ovo Ilustracija neuništivi humor "Malo duže trajao od zadnjeg seksa"; "Cijela se Juga probudila prije nas": Urnebesni komentari Crnogoraca nakon potresa Ilustracija Šerijatski zakon Tisuće ljudi na stadionu gledalo javnu egzekuciju u režiji talibana

'Očito su neki od komentara predsjednika Karzaija problematični. Oni su razlog za stvarnu i istinsku zabrinutost', izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs. 'Mi tražimo pojašnjenje od predsjednika Karzaija o prirodi nekih od njegovih primjedbi', rekao je Gibbs, ističući ogromni američki vojni i politički angažman u Afganistanu. 'Predsjednik (Obama) je bio vrlo jasan prema predsjedniku Karzaiju tijekom vikenda, govoreći o potrebnim koracima za poboljšanje upravljanja i korupcije', rekao je Gibss. Na pitanja o planiranom Karzaijevu posjetu Bijeloj kući 12. svibnja, kazao je kako je on 'za sada' na rasporedu.

Karzai je optužio veleposlanstava u Kabulu da su pokušala podmititi članove izborne komisije, a bivšeg zamjenika šefa misije UN-a Peter Galbraitha da je orkestrirao prijevare. Galbraith je dobio otkaz u misiji UN-a jer je optužio Karzaija da stoji iza lažiranja izbora i krađe čak 30 posto glasova. Galbraith, američki veleposlanik u Hrvatskoj 1990-ih, rekao je u petak da su Karzaijevi komentari 'apsurdni' i suprotni 'zdravom razumu', te kako pokuju da on ne uzima za ozbiljno Obamina upozorenja.

Karzai iznenađen pomutnjom koju su izazvale njegove kritike

Karzai je telefonirao američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton kako bi joj prenio svoje iznenađenje odjecima koje su izazvale njegove kritike prevara na predsjedničkim izborima, rekao je jedan američki dužnosnik.

Bijela kuća je javno ukorila afganistanskog predsjednika Karzaija zbog oštre kritike zapadnih zemalja i UN-a koje je optužio za namještanje izbora. Karzai je optužio zapadne vlade koje imaju snage u njegovoj zemlji, UN, te američke i britanske medije, da stoje iza prevare kako bi mu se uskratila pobjeda na prošlogodišnjim izborima. U telefonskom razgovoru Karzai je rekao da je iznenađen što su njegovi komentari izazvali pomutnju, rekao je jedan visoki dužnosnik koji je želio ostati neimenovan. On je dodao da je taj razgovor bio zadovoljavajući. Karzaievi su komentari izazvali žive reakcije međunarodne zajednice, posebice Sjedinjenih Država. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene