Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojačat će sigurnosne mjere

BiH zbog ulaska Hrvatske u EU očekuje probleme s ilegalcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Susjedna će država pojačati mjere sigurnosti na svim granicama, uključujući i s Hrvatskom, s obzirom da se nakon ulaska Lijepe naše u EU očekuje pojačani priljev ilegalnih migranata.

Nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, najavljeno za 1. srpnja, ostale države regije, a posebice Bosna i Hercegovina trebaju očekivati pojačani priljev ilegalnih migranata te stoga moraju ojačati suradnju kako bi se zajednički suočile s tim problemom, upozorila je u srijedu Služba za poslove sa strancima koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Po priopćenju ove službe dostavljenom medijima u Sarajevu, BiH stoga planira poduzeti dodatne mjere nadzora državne granice sa Srbijom i Crnom Gorom kako bi se spriječio ulazak ilegalnih migranata, a slične će mjere biti poduzete i na granici s Hrvatskom kako bi se spriječio ulazak "ilegalaca" na teritorij EU.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

>> Italija: Utopilo se deset imigranata

U priopćenju se podsjeća kako je trenutačno veći priljev ilegalnih migranata, kojima je cilj EU, koji iz Srbije idu prema Bugarskoj odnosno Rumunjskoj pa onda dalje, no vjeruje se kako bi se to moglo promijeniti kada Hrvatska postane članicom EU.

Prema podacima kojima raspolažu policijske agencije u BiH, u toj je zemlji tijekom 2012. godine boravilo više od 370 tisuća stranih državljana, a za njih 1.700 izrečena je mjera zabrane boravka u toj zemlji.

U 178 slučajeva Služba za poslove sa strancima odbila je ovjeriti pozivna pisma za stranke kojima trebaju vize za ulazak u BiH, jer je procijenjeno kako je riječ o osobama koje su ilegalni migranti odnosno kako im je krajnji cilj odlazak u neku od država članica EU.

Statistika bilježi kako vlasti BiH svake godine odobravaju privremeni ili stalni boravak u BiH strancima. Privremeni boravak je u 2012. godini odobren ili produžen za gotovo 9.000 stranaca, što je 13 posto više u odnosu na 2011. godinu. Više od 2.200 dozvola privremenog boravka izdano je osobama koje se školuju u BiH na nekom od internacionalnih sveučilišta.

Najviše privremenih dozvola boravka izdano je građanima Srbije, Turske, Hrvatske te Crne Gore i Kine. Na temelju međudržavnih sporazuma o readmisiji u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku vraćena su 292 strana državljanina među kojima su 32 bila maloljetna.

Na temelju sporazuma o readmisiji s Hrvatskom i EU u prošloj godini BiH je prihvatila povrat 100 stranih državljana, a u Službi za strance ocjenjuju kako je to razmjerno mala brojka koja govori da se BiH ne koristi u velikoj mjeri za nezakoniti tranzit stranaca prvenstveno k zapadnoj Europi. Podsjećaju kako je prije šest godina BiH po osnovu readmisije primala oko tisuću stranaca koji su preko teritorija BiH ušli u zemlje okruženja ili su se domogli Europske unije.

U 2012. godini BiH je deportirala dva državljanina Alžira, jednog državljanina Pakistana i jednog državljanina Tunisa koji su predstavljali prijetnju javnom poretku ili nacionalnoj sigurnosti BiH. Trenutačno se u Imigracijskom centru u okolici Sarajeva pod nadzorom nalaze dvije osobe s istom kvalifikacijom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene