Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Zbog sastanka sa Silajdžićem, Delić će ranije natrag u Haag?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši zapovjednik Armije Bosne i Hercegovine Rasim Delić, kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu jugoslaviju privremeno pustio na slobodu, pod nadzorom je bosanskohercegovačke policije i čeka eventualni nalog da se prije vremena vrati u pritvor ICTY-a, prenose mediji u BiH.

Umirovljeni general kojemu se u Den Haagu sudi zbog ratnih zločina što su ih nad Hrvatima i Srbima počinili dragovoljci iz islamskih zemalja koji su se borili u sastavu Armije BiH, suočen je sa zahtjevom Tužiteljstva ICTY-a da mu se ukine privremena sloboda zbog kršenja pravila pod kojima mu je ona dopuštena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se istražuje Policajci pronašli muškarca bez penisa: Ležao je u nesvijesti Susret Donalda Trumpa i Haviera Mileija Upoznao svoju inspiraciju VIDEO Nadimak mu je Luđak, a sada je konačno upoznao svog uzora! Pogledajte srdačan susret američkog i argentinskog Trumpa: "Predsjedniče!"

Delić se u četvrtak u Sarajevu sastao s članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem o čemu je javnost informirana posebnim priopćenjem iz Silajdžićeva ureda, u kojemu je navedeno kako su, među ostalim, razgovarali i suđenju koje je u tijeku.

Pravila Haškog suda strogo zabranjuju optuženicima na privremenoj slobodi da o svom slučaju raspravljaju s bilo kim osim s odvjetnikom koji ih zastupa na sudu.

'U priopćenju jasno stoji da su razgovarali o predmetu. U podnesku Tužiteljstva navodi se kako je jasno da je došlo do kršenja odluke Suda o puštanju na privremenu slobodu, te da je Silajdžić osoba koja je od 1. studenog 1993. do siječnja 1996. bila premijer BiH, a kao takav bio je član proširenog Predsjedništva BiH kao i Delić tijekom rata', kazala je lokalnim medijima glasnogovornica Tužiteljstva ICTY-a Olga Kavran.

Raspravno vijeće tek treba odlučiti o zahtjevu Tužiteljstva što se može očekivati početkom narednog tjedna, a Delićeva odvjetnica Vasvija Vidović izjavila je kako je 'zatečena' razvojem događaja.

Suočena s najavama ukidanja privremene slobode Deliću, Vlada Federacije BiH, uz čija je jamstva i pušten iz pritvora, razmatra poduzimanje daljnjih mjera.

Federalni premijer Nedžad Branković potvrdio je kako od Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pravosuđa očekuje očitovanje o cijelom slučaju kako bi Vlada Federacije odlučila što dalje.

Branković je pojasnio kako vlada treba procjenu ovih ministarstva o tome što zapravo znači Delićev susret sa Silajdžićem.

Iz Silajdžićeva ureda medijima je dostavljeno priopćenje u kojemu se, protivno onom od petka, sada tvrdi kako s Delićem nije razgovarao o tijeku suđenja.

'Već na početku susreta ja sam se interesirao za tijek postupka ali je general Delić izvjestio da o tim pitanjima ne može razgovarati dok traje postupak. Zbog toga nismo razgovarali ni o optužnici niti o obrani', stoji u priopćenju, te se ističe kako se cijeli susret na kraju sveo na raspravu o Delićevu zdravlju s obzirom da trenutačno ima ozbiljne zdravstvene poteškoće i da mu je potrebno liječnje.

'Veoma mi je žao što je zbog ovog susreta general Delić izložen dodatnim neprijatnostima', stoji u Silajdžićevu priopćenju.

Krivnju za navodno pogrešno interpretiranje susreta s Delićem Silajdžić je prebacio na neimenovanog člana svog ureda koji je "sastavio rutinsko priopćenje', a pri tom nije ni nazočio susretu.

Iz oporbene Socijaldemokratske partije BiH reagirali su oštrom izjavom u kojoj se Silajdžića optužuje za neku vrstu zavjere
protiv Delića.

Ističući kako je nevjerojatno da Silajdžić i njegovi savjetnici nisu znali što čine kada su susret s Delićem organizirali na ovakav način, SDP tvrdi kako se aktualni bošnjački član Predsjedništva BiH sada osvećuje umirovljenom generalu zbog neraščišćenih računa iz ratnog razdoblja.

'SDP to dovodi u vezu s tim da, barem prema objavljenim stenogramima sa sjednica Predsjedništva BiH, general Delić svojedobno nije podržao Silajdžića u njegovoj namjeri za konačnu podjelu zemlje', sugeriraju iz oporbe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene