Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločin u Bugojnu

U BiH se nastavlja istraga o samoubojstvu svjedoka ratnih zločina nad Hrvatima: "Treba naći pokrovitelje samoubojstva"

Policija u Bugojnom, BiH
Policija u Bugojnom, BiH Foto: Afp
Predsjednik povjerenstva parlamenta BiH za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) Ilija Cvitanović zatražio je u utorak detaljnu istragu kako bi se utvrdile okolnosti pod kojima je samoubojstvo počinio bivši policajac koji je bio potencijalni svjedok o ratnim zločinima nad Hrvatima u Bugojnu.

"Čin samoubojstva svjedoka suradnika u istrazi govori o ozbiljnim propustima u radu istražnih i pravosudnih organa na ovom slučaju", naveo je predsjednik povjerenstva parlamenta BiH za nadzor nad OSA-om Ilija Cvitanović u izjavi dostavljenoj lokalnim medijima u BiH.

Bivši policajac Merzuk Alić iz Donjeg Vakufa ubio se potkraj studenog dok je bio s istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Rostova kod Bugojna.

Pročitajte i ovo Davor Filipović - 5 nije baš trajao Ministar Filipović je la pa-pa, pa imamo pitanje za premijera: ''Pliz, smijemo li ga opet zvati Dragutin, Danijel i Damir?''

Tamo su prije dvije godine pronađena tijela četvorice od 21 Hrvata koji se vode nestalima od 1993. , kada su ih zarobili pripadnici Armije BiH. Za posmrtnim ostacima ostalih žrtava i dalje se traga, a prema informacijama koje su ranije Hini potvrdili dobro informirani izvori, Alić je bio spreman posvjedočiti gdje su oni pokopani.

Istragu o njegovu samoubojstvu preuzelo je županijsko tužiteljstvo u Travniku. Tužiteljstvo BiH već godinama vodi istragu o ratnim zločinima nad bugojanskim Hrvatima, no ona do sada nije dovela do podizanja optužnice.

Cvitanović, koji je i predsjednik stranke HDZ 1990., sada ističe kako je javnosti dobro poznato tko su oni koji su tijekom rata bili na čelu bošnjačke civilne i vojne vlasti u Bugojnu, te da njih već godinama netko štiti, što za rezultat ima pritiske na svjedoke zločina.

Pročitajte i ovo Cjepivo Stigao šef HERA-e Prijeti li nova zdravstvena kriza? Beroš poručio: "Važno je u Europi učiniti jednu stvar"

Pročitajte i ovo Ilustracija Brojna uhićenja Balkanski kartel švercao kokain u tunjevini! Osnovali kompaniju za uvoz i trgovinu zamrznute robe te za ulaganje u nekretnine

"Očekujem kako će i vrh političkih i vojnih struktura u ratnom Bugojnu, biti ispitan. Kao predsjednik povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e zatražit ću informaciju o svemu poduzetome. Ključno je istražiti kako je zaštićeni svjedok postao meta i koji su ga razlozi naveli na ovaj čin. Mislim da je odgovor na ovo pitanje svima jasan, treba naći pokrovitelje samoubojstva", izjavio je Cvitanović.

U Bugojnu je prije rata živjelo oko 15 tisuća Hrvata, a većina je protjerana pa ih je u toj općini sada manje od dvije tisuće. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene