Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori o preustroju vlasti

BiH: Uskoro će se znati tko čini novu vladajuću većinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici nekih od ključnih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini potvrdili su kako će u narednim danima na temelju rezultata općinskih izbora provedenih u nedjelju uslijediti pregovori o preustroju vlasti prije svega na državnoj a potom i na razini Federacije BiH.

'Trebamo početi razgovore u vezi s novom parlamentarnom većinom već narednog tjedna', izjavio je jednim banjalučkim novinama Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije koja je na proteklim lokalnim izborima ostvarila veliki uspjeh dobivši načelnika mjesta u najmanje 34 od 138 općina.

Tihić je potvrdio kako je već razgovarao s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem te je pojasnio kako će prije zajedničkog sastanka predstavnika svih utjecajnijih stranaka uslijediti biz bilateralnih susreta na kojima će se razgovarati kako bi trebale izgledati nove parlamentarne većine na državnoj razini te u FBiH.

>> Izbori u BiH regularni, čekaju se pregovori među strankama

'Rezultati lokalnih izbora ne određuju samo tko će biti načelnik i vijećnik nego i tko ima legitimitet da zastupa građane', kazao je Tihić čiju je stranku Socijaldemokratska partija BiH (SDP) u suradnji sa Savezom za bolju budućnost (SBB) pokušala izbaciti iz Vijeća ministara BiH i federalne vlade.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Damir Hadžić izjavio je pak kako u toj stranci i dalje planiraju ovakve promjene, bez obzira na činjenicu da je SDP doživio pad biračke potpore u usporedbi s općim izborima provedenim prije dvije godine. 'Mi ne odustajemo od rekonstrukcije u koju smo krenuli. Učinit ćemo sve da završimo započeti posao zato što smo ušli u ozbiljne reforme zbog kojih smo djelomice sankcionirani u odnosu na izbore iz 2010.', kazao je Hadžić.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić koja je na proteklim izborima također ostvarila veliki uspjeh i dobila povjerenje birača u većini općina u Republici Srpskoj ocijenio je kako će biti potrebno nekoliko dana "da se slegne prašina" i vide stvarni učinci "političkog potresa" koji je donijelo nedjeljno izjašnjavanje birača. 'Nakon toga će se vrlo brzo iskristalizirati postoji li i tko sačinjava parlamentarnu većinu na razini BiH', izjavio je Bosić. Predsjednik SDS-a pretpostavlja kako će sve biti jasnije nakon prve naredne sjednice Zastupničkog odnosno Doma naroda parlamenta BiH.

Iz HDZ BiH najavljeno je kako će vrh te stranke u petak u Mostaru razmatrati izborne rezultate i ukupno stanje u zemlji o čemu bi moglo ovisiti donošenje konačne odluke o tome s kim će ta stranka kao i HDZ 1990. koalirati. Procjenjujući izborne rezultate i njihove moguće učinke neki analitičari u BiH sugerirali su kako ne bi trebao biti preveliko iznenađenje da se iznenada pomire SDA i SBB Fahrudina Radončića a da u toj novoj unutarbošnjačkoj koaliciji SDP potpuno ispadne iz kombinacija za sudjelovanje u vlasti.

SDP je u suradnji sa SBB-om i dva HDZ-a ranije uspostavio novu parlamentarnu većinu u Federaciji BiH no nosu uspjeli smijeniti ministre iz reda SDA jer im se na tom putu isprječio predsjednik FBiH Živko Budimir. On je pri tom u lipnju potvrdio ostavku potpredsjednika federalne vlade Desnice Radivojevića koji je iz SDA odlučio prijeći u SDP pa su iz SDA aktivirali njegovu kuvertiranu ostavku i proslijedili je Budimiru na potpis.

>> FOTO: Pogledajte što je sve osvanulo na glasačkim listićima u BiH!

SDP je smjenom Radivojevića izgubio presudni glas u federalnoj vladi potreban za donošenje odluka pa je njen rad praktično blokiran. Radivojević je na tu odluku podnio žalbu Ustavnom sudu FBiH a taj je sud u utorak donio presudu kojom je potvrdio kako je Budimir imao ustavnu osnovu za samostalnu odluku o razrješenju.

Ustavni sud je istodobno procijenio kako unaprijed potpisane ostavke nisu sukladne demokratskim standardima no Radivojevića je uputio da zaštitu svojih prava eventualno potraži podnošenjem nove tužbe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene