451264
451264
451264
451264
451264

Na ulicama policajci naoružani strojnicama, postoje sigurnosne prijetnje

  • , 24.09.2016., 11:36
  • Autor:
  • komentara

U Republici Srpskoj u subotu je na snazi izborna šutnja uoči provedbe nedjeljenog referenduma na kojemu bi se građani tog entiteta trebali izjašnjavati o tome hoće li se 9. siječnja i dalje obilježavati entitetski praznik.

 
 
 
 
Referendum se održava u nedjelju (Foto: AFP)
Referendum se održava u nedjelju (Foto: AFP)

Većina medija u Federaciji BiH podsjeća kako je riječ o neustavnom referendumu čiju je provedbu izrijekom zabranio Ustavni sud BiH odlukom od 17. rujna dok mediji u RS-u bliski vlasti ističu pozive za izlazak na referendum.

U programima i na portalu entitetskog javnog servisa RTRS istaknut je poziv entitetskog predsjednika Milorada Dodika građanima da "izađu na referendum i podrže RS".

Dodikova poruka potencijalnim glasačima je kako je 25. rujna "veliki dan za RS i njen narod" a u nastojanju da ojačaju domoljubni naboj i potaknu jači odaziv birača TV RS je u udarni večernji termin u subotu smjestila srpski film "Boj na Kosovu".

Policijske snage na području RS od petka su u pojačanom stupnju pripravnosti, a u naseljima u tom entitetu mogu se vidjeti policajci naoružani strojnicama.

Na višu su razinu podignute i mjere osiguranja entitetskih tijela vlasti u Banja Luci.

Ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač ustvrdio je kako su prikupljene obavještajne informacije koje potvrđuju postojanje sigurnosnih prijetnji.

Kazao je kako one dolaze iz "pojedinih radikalnih krugova, posebice vehabijskih" te kako se odnose na moguću ugrozu sjedišta tijela vlasti RS pa i mjesta određenih za referendumsko izjašnjavanje.

Državne sigurnosne agencije takve informacije nisu mogle potvrditi.

Bošnjacima koji žive na teritoriju RS-a Stranka demokratske akcije (SDA) uputila je poziv da ne sudjeluju na referendumu.

"Nakon što je Ustavni sud BiH naložio obustavu svih aktivnosti na provedbi referenduma, potpuno je jasno da svatko tko poduzme radnju suprotnu nalogu suda čini teško kazneno djelo za koje će morati odgovarati. Osim toga, suprotstavljanje nalogu Ustavnog suda BiH predstavlja početak urušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma sa nesagledivim negativnim posljedicama. Zbog toga još jedanput pozivamo vlasti u RS da odustanu od referenduma, jer je to najbolje za građane BiH ali i za krivce za referendum", stoji u izjavi SDA.

U subotu se oglasila i udruga Majki enklava Srebrenice i Žepe pozivajući Bošnjake u RS-u da ostanu dostojanstveni i da ne nasjedaju na provokacije.

"Odgovori na bilo kakve provokacije dio su političke strategije RS-a kojom se želi opravdati neustavni referendum i narušiti mir u Bosni i Hercegovini", stoji izjavi koju potpisuje predsjednica udruge Munira Subašić.

Glasačka mjesta u RS otvaraju se u nedjelju u 7 sati a izjašnjavanje bi trebalo trajati do 19 sati. Rezultati referenduma očekuju se u nedjelju u večernjim satima. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se