Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Projekt vrijedan 3,5 milijardi kuna

BiH: U Livnu će se izgraditi najveća solarna elektrana u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
BiH planira gradnju najveće solarne elektrane u Europi, u projekt su uključene i tvrtke iz Zagreba i Splita.

Jochen Wondracek, predstavnik tvrtki Hareon Solar Technology Co. Ltd, iz Šangaja i Prinz Karl Thurn und Taxis Management AG, iz Zollikona u blizini Zuricha, u pratnji savjetnika Slavena Jukića, u četvrtak je u prostorijama PTC Foruma u Livnu održao tiskovnu konferenciju u vezi s implementiranjem projekta na području obnovljivih izvora energije.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

Kako je tom prilikom izvijestio Wondracek, Hareon Solar Technology je jedna od najvećih tvrtki u svijetu u području solarne tehnologije i rangirana je na Šangajskoj burzi dok je Prinz Karl Thurn und Taxis Management AG specijalizirana za razvoj i financiranje međunarodnih velikih projekata, sa sjedištem u Švicarskoj. U cilju provedbe ovog projekta, osnovali su tvrtku Solbus d.o.o sa sjedištem u Livnu, piše agencija Fena, a prenose mediji u BiH.

Hrvati se pomamili za solarnom energijom, HROTE pretrpan zahtjevima

Wondracek je rekao da su nakon analize zaključili da je livanjsko područje prikladno za razvijanje širokog spektra izvora energije, navodeći uz to kombinacije projekata sa solarnom energijom, vjetrom i vodenim kapacitetima.

Nakon što su podnijeli zahtjev, u siječnju ove godine, od Vlade Hercegbosanske županije dodijeljena im je koncesija za izgradnju fotonaponskih instalacija na jednom području Livna od 1000 hektara s ukupnim kapacitetom od 450 MW. Bio bi to najveći solarni park u Europi, čija bi proizvodnja električne energije iznosila oko 600.000 kWh i čiji obim ulaganja, kako tvrde, iznosi preko 3,5 milijardi kuna (900 milijuna KM).

"Glavni cilj ovog zajedničkog pothvata je izvoziti veliki dio električne energije i prodati certificiranu zelenu struju unutar EU-a", istakao je Wondracek.

Po njemu, za realizaciju ove strategije i značajnih ekstenzivnih mrežnih kapaciteta kao i prijenosnih kapaciteta u Livnu, potrebne su mjere koje trenutno razrađuju radne skupine sastavljene od predstavnika HOPS-a iz Zagreba, Elektroprenosa iz Banje Luke i NOS BiH Sarajeva u suradnji sa ABB i Projektnim biroom Split kao savjetnikom Solbusa d.o.o.

Sljedeći koraci koje je naveo Wondracek su podnošenje potrebne aplikacije za autorizaciju u vezi s izgradnjom postrojenja i ugovorima s operatorima električnih kolektora, kao i planirane ugovore s Elektroprivredom HZ HB Mostar. "Početak radova ovisi o uspješnoj provedbi i završetku spomenutih mjera", zaključio je Wondracek.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene