Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Širi se prema naselju

BiH zatražila pomoć Hrvatske pri gašenju požara kod Konjica, Vlada šalje dva kanadera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo sigurnosti BiH zatražilo je pomoć od Hrvatske kako bi se spriječilo dalje širenje požara koji već pet dana gori na području Konjica, pedesetak kilometara južno od Sarajeva.

Sukladno sporazumu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa pomoć je zatražena od Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske kroz angažiranje dva kanadera kako bi se požar konačno stavio pod kontrolu, priopćeno je u Sarajevu.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

>> Eksplozija u tvornici streljiva, jedna osoba poginula

Iz Ministarstva sigurnosti BiH navode kako je vlada Hrvatske u procesu donošenja odluke o odobravanju tražene pomoći te kako su u tijeku su aktivnosti na provođenju sigurnosnih mjera.

Vlada RH na danas održanoj telefonskoj sjednici odlučila kako će BiH u pomoć poslati dva kanadera sa šest članova posade.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda zahvalio je hrvatskoj Vladi i premijeru Zoranu Milanoviću na slanju dva protupožarna zrakoplova koji će se priključiti naporima vatrogasaca i helikoptera da ugase požar kod Konjica.  'Kontaktirao sam premijera Milanovića koji je odobrio slanje kanadera zbog iznimno teške situacije kod Konjica', rekao je Bevanda. Dodao je da će se zrakoplovi tijekom popodneva priključiti gasiteljima u zaustavljanju vatrene stihije.

Šumski požar koji je izbio sredinom tjedna protekle se proširio sa prema naselju Ljuta i vojarni oružanih snaga BiH. Općinske vlasti u Konjicu stoga su u noći između subote i nedjelje proglasile stanje prirodne nesreće.

Do sada je izgorjelo oko 200 hektara uglavnom borove šume. Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je tražilo angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH i dvije letjelice su trenutačno na terenu i sudjeluju u gašenju požara. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene