Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahtjev Ministarstva pravosuđa

BiH traži od Austrije izručenje generala Divjaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Bariša Čolak potvrdio je kako je tijekom dana vlastima Austrije upućen službeni zahtjev za izručenje umirovljenog generala Armije BiH Jovana Divjaka koji je u utorak uz jamčevinu oslobođen iz ekstradicijskog pritvora u Beču.

'Osobno sam jutros potpisao taj zahtjev i on je posredstvom Ministarstva vanjskih poslova BiH upućen pravosudnim tijelima Austrije', kazao je Čolak lokalnim medijima u BiH. Kazao je kako očekuje 'brz odgovor' austrijskog pravosuđa iako je upozorio kako je teško pretpostaviti kada će to točno biti.

Prijedlog za upućivanje zahtjeva za izručenje Divjaka BiH ranije ovog tjedna podnijelo je Tužiteljstvo BiH. Uz prijedlog je pojašnjeno kako je to tužiteljstvo ranije otvorilo istragu o predmetu 'Dobrovoljačka ulica' po kojemu Divjaka tereti i srbijansko pravosuđe.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić kazao je kako je general Divjak u nekoliko navrata dao iskaz o zbivanjima u Sarajevu 3. svibnja 1992. godine, kada je u Dobrovoljačkoj ulici došlo do sukoba između pripadnika teritorijalne obrane BiH i bivše JNA pri čemu je više osoba poginulo.

Pročitajte i ovo Ilustracija VELIKA AKCIJA SPAŠAVANJA Drama u Austriji: Lavina zatrpala ljude, najmanje dvoje poginulih, helikopteri nadlijeću područje Slika nije dostupna Odvjetnik Muselimović optimističan 'Purda je dokazao da je nevin'

>> General Divjak pušten na slobodu

>> BiH uputila Srbiji prosvjednu notu zbog uhićenja Divjaka

Grubešić je dodao kako je Divjak redovito bio dostupan istražiteljima te stoga nije ni bilo potrebe da se za njega traži određivanje pritvora. Divjak će do okončanja ekstradicijskog postupka morati ostati u Austriji a sudu je bio obvezan predati putovnicu.

On je pušten na slobodu nakon što su vlasti BiH uplatile jamčevinu od 500 tisuća eura, a novac je osiguran iz proračuna Sarajevske županije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene