Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Špirić ponovno kandidat za premijera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosadašnji predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić ponovo će biti kandidat Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za tu dužnost, potvrdio jepredsjednik te stranke i premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik.

On je novinarima u Banjoj Luci kazao da u SNSD-u postoji potpuna suglasnost da Špiriću treba povjeriti mandat za sastav novog Vijeća ministara pa će takav prijedlog i biti upućen Predsjedništvu BiH.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

"Špirić također ima potporu ostalih stranaka i potvrda njegove
kandidature samo je tehničko pitanje", rekao je Dodik.

Aktualna kriza vlade u BiH prouzročena je ostavkom koju je Špirić podnio na dužnost predsjedatelja Vijeća ministara BiH 1. studenoga.

Taj postupak obrazložio je nezadovoljstvom odlukama što ih je 19. listopada donio visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak.

Izmjenama zakona o Vijeću ministara BiH koje je tada nametnuo Lajčak određeno je da to tijelo može zasjedati kada u njegovu radu sudjeluje nadpolovična većina ministara a odlučivati običnom većinom glasova.

U SNSD-u su tada procijenili kako to otvara mogućnost preglasavanja srpskih ministara.

Lajčak međutim nije popustio pred ucjenama Dodika i njegove stranke pa su odluke koje je donio ostale na snazi a SNSD je prihvatio nastavak sudjelovanja u vlasti.

Predsjedništvo BiH zatražilo je od svih političkih stranaka da se očituju o kandidatima za novog državnog premijera do 12. prosinca.

Već 13. prosinca Predsjedništvo BiH bi trebalo i službeno imenovati novog mandatara kojega onda treba potvrditi Zastupnički dom Parlamenta Očekuje se da će za Špirića ponovno glasovati najmanje 30 od 42 zastupnika koliko ih imaju stranke-članice dosadašnje vladajuće koalicije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene