Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povjerenik EU-a za proširenje:

"BiH smo za pravosuđe dali 50 milijuna eura, očekujemo rezultate"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija dosad je osigurala više od pedeset milijuna eura kako bi pomogla uspostavi profesionalnog i neovisnog pravosudnog sustava u Bosni i Hercegovini i sada očekuje konkretne rezultate, izjavio je u Sarajevu europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Europska unija dosad je osigurala više od pedeset milijuna eura kako bi pomogla uspostavi profesionalnog i neovisnog pravosudnog sustava u Bosni i Hercegovini i sada očekuje konkretne rezultate, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Premijer Andrej Plenković "Uspjeli smo!" Plenković o otvaranju pristupnih pregovora BiH s EU: "Ovo je velika geopolitička strateška poruka"

Tijekom službenog posjeta Sarajevu Hahn je, zajedno s vršiteljicom dužnosti glavne bosanskohercegovačke tužiteljice Gordanom Tadić, otvorio novu zgradu državnog tužiteljstva, čija je gradnja financirana iz europskih fondova i za što je izdvojeno oko 1,4 milijuna eura.

"Posvećenost jačanju pravosuđa u BiH"

"Otvaranje ove zgrade dokaz je posvećenosti EU jačanju pravosuđa u BiH", kazao je Hahn dodajući kako je vladavina prava ključni dio procesa europskih integracija.

O tome postoji li vladavina prava svjedoči učinkovitost pravosudnih tijela svake države, pa tako i BiH, kazao je Hahn označivši Tužiteljstvo BiH kao jednu od temeljnih pravosudnih institicija.

Tužitelji i istražitelji koji tamo djeluju sada će imati znatno bolje uvjete za rad, a Europska komisija, kako je pojasnio Hahn, od njih očekuje konkretne rezultate, posebice u procesuiranju slučajeva korupcije, organiziranog kriminala, ali i ratnih zločina koji se godinama gomilaju i čekaju rješavanje.

"EU je za petnaest godina osigurala više od pedeset milijuna eura s ciljem jačanja vladavine prava u BiH, a sada očekuje jasne rezultate", kazao je Hahn.

"Svjesni smo naših obveza"

Tužiteljica Tadić kazala je kako su u državnom tužiteljstvu postupno svjesni svega što se od njih očekuje, dodajući kako su proteklim godinama nisu imali odgovarajuće uvjete za rad, što se sada promijenilo.

"Svjesni smo naših obveza, nastavit ćemo borbu protiv organiziranog kriminala, terorizma i ratnih zločina", kazala je Tadić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene