Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši premijer RS

BiH. Ratni zločinac izabran za načelnika općine?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još uvijek neslužbeni rezultati ukazuju da je nekadašnji premijer Republike Srpske Gojko Kličković, kojemu se na Sudu BiH sudi za ratne zločine, izabran za načelnika Krupe na Uni.

Nekadašnji predsjednik vlade Republike Srpske Gojko Kličković, kojemu se pred sudom Bosne i Hercegovine sudi po optužnici za ratne zločine, mogao bi biti izabran za načelnika općine Krupa na Uni, proizlazi iz rezultata što ih je u ponedjeljak objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP).

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

>> BiH: Komšić potvrdio da planira osnovati novu stranku

Prema podacima dostupnim na internetskoj stranici SIP-a nakon prebrojanih glasova sa svih biračkih mjesta u općini koja se ranije zvala Bosanska Krupa, a bez glasova birača koji su glasovali u odsutnosti, zaključeno je kako je Kličković kao kandidat Srpske demokratske stranke (SDS) dobio 650 glasova, dok je za jedinog protukandidata Mladena Kotura iz Demokratske narodne strake (DNS) glasovalo 512 birača.

Gojko Kličković bio je predsjednik vlade Republike Srpske neposredno nakon rata do 1998. godine, nakon čega je pobjegao u Srbiju gdje se skrivao od optužnice koja ga je teretila za gospodarski kriminal. Nakon toga ga je državno odvjetništvo BiH optužilo i za ratne zločine počinjene u Bosanskoj Krupi 1992. godine, gdje je obnašao dužnost prvog čovjeka kriznog stožera što su ga bile uspostavile vlasti bosanskih Srba.

On je optužen za etničko čišćenje te općine, no prvostupanjskom presudom donešenom 2010. godine oslobođen je optužbi. Prizivno vijeće Suda BiH tu je presudu tijekom proljeća ove godine ukinulo i naložilo novo suđenje.

Konačni rezultati općinskih izbora u BiH provedenih 7. listopada još nisu objavljeni, pa nije potvrđeno ni jesu li izabrana trojica kandidata kojima su izrečene pravomoćne presude zbog počinjenih ratnih zločina.

Za vijećnike u općinskom vijeću Bosanskog Šamca tako su se natjecali Simo Zarić i Blagoje Simić, koje je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio na šest odnosno petnaest godina zatvora, proglasivši ih odgovornima za masovne progone i ubojstva Hrvata i Bošnjaka s područja te općine. U Zvorniku na popisima kandidata našao Branko Grujić, koji je zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u toj općini osuđen na šest godina zatvora na sudu u Beogradu.

Središnje izborno povjerenstvo u ponedjeljak je objavilo kako je naloženo ponovno prebrojavanje glasova s 82 od 5.100 biračkih mjesta.  Rezultat je to provjera koje su pokazale razlike u podacima iz zapisnika s biračkih mjesta i stvarnog broja glasačkih listića dopremljenih u središte za brojanje.

Prema izbornom zakonu BiH, SIP ima obvezu objaviti konačne i službene rezultate izbora u roku od trideset dana od njihove provedbe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene