Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogodio ih rast dolara

BiH povlači diplomate iz SAD-a jer tamo više ne mogu živjeti od svojih plaća?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stalna misija Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u New Yorku uskoro bi mogla prekinuti djelovanje jer diplomati i sužbenici koji u njoj rade više ne mogu živjeti od plaća koje im stižu iz Sarajeva, upozorila je voditeljica ove misije Mirsada Čolaković kako je u ponedjeljak citiraju banjolučke "Nezavisne novine".

"Stanje je doista alarmantno", kazala je Čolaković dodajući kako sva upozorenja koja je do sada slala u Sarajevo nisu dovela ni do kakvih rezultata.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

Bosanskohercegovački diplomati u New Yorku, baš kao i oni u Washingtonu, našli su se u nezavidnoj situaciji zbog stalnog rasta tečaja američkog dolara, a nešto slično ranije se dogodilo i zaposlenima u bosanskohercegovačkim diplomatskim misijama u Švicarskoj, koje je pak pogodilo jačanje švicarskog franka.

Problem je nastao zbog činjenice da se njihove plaće, kao i svi dodaci na koje imaju pravo, obračunavaju u bosanskohercegovačkoj nacionalnoj valuti, a kako je tečaj konvetibilne marke čvrsto vezan uz euro diplomatima u SAD i Švicarskoj svakog mjeseca stiže sve manje novca, iako je život i rad tamo za njih sve skuplji.

"Službenici i nižerangirani diplomati doslovno preživljavaju, a u slučaju daljeg rasta dolara oni će dobiti iznose dovoljne samo za stanarinu i nisam sigurna hoće li dobiti i za punu stanarinu! Neće biti u stanju plaćati ništa drugo, ni struju, ni režije, ni hranu", pojasnila je Čolaković trenutačno stanje.

Dodala je kako službenici i diplomati koji s njom rade ne stanuju u luksuznim stanovima, nego u garsonjerama velikim tek između 17 do 19 četvornih metara, a cijene najma uvjetovale su da i taj smještaj bude daleko od središta grada.

Siromaštvo može nestati - Ali samo uz jedan uvjet

"Nitko od njih ne stanuje ni blizu misije gdje stanuju kolege iz ostalih misija iz država bivše Jugoslavije. To stalno napominjem a na kraju će doći do toga da ni to neće moći plaćati", kazala je stalna predstavnica BiH pri UN-u.

Dodala je kako su u Ministarstvu vanjskih poslova BiH svjesni ovih problema i pokušavali su potaknuti njihovo rješavanje, no za sada bez uspjeha.

Da bi se promijenila postojeća pravila koja propisuju način isplate plaća i financiranja rada misija u inozemstvu potrebne su odluke Vijeća ministara BiH, kao i državnog parlamenta, a njih za sada nema.

"Ključ u bravu", drži Čolaković, u ovakvoj situaciji postaje sve izgledniji bez obzira na ozbiljne posljedice koje bi to moglo imati po BiH jer njeni diplomati u SAD jednostavno neće imati od čega živjeti.

Čolaković razmišlja i o najgorem scenariju koji ne isključuje to da diplomati poput kakvih izbjeglica spavaju u uredima zgrade UN na East Riveru.

"U tom slučaju ja ne znam kako ću i što ću s mojim ljudima ako do toga dođe. Nemam velik stan da ljudima ponudim da prijeđu kod mene, a je li rješenje da prijeđu i svi žive u službenim prostorijama misije BiH koja nema odgovarajuće uvjete", pita se Čolaković. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene