Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogledajte video

BiH policija prebacila 1500 migranata tik uz hrvatsku granicu: "A kako da ih zaustavimo, ni naše državljane ne možemo prisiliti da ostanu"

Premještanje ilegalnih migranata (Screenshot: USKinfo.ba)
Premještanje ilegalnih migranata (Screenshot: USKinfo.ba)
Bosanskohercegovačka policija premjestila je 1500 ilegalnih migranata iz Bihaća u izbjeglički kamp Vučjak, uz granicu s Hrvatskom. Kažu da nije istina da ih tamo prebacuju jer žele da što prije napuste teritorij BiH.

Migranti koji su boravili na javnim površinama i napuštenim objektima u Bihaću premješteni su u kamp Vučjak. Akciju premještanja provelo je Ministarstvo unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Uz pratnju policije premješteno je više stotina migranata. ''Jučer je prebačena grupa od oko 250 migranata na Vučjak. Između 400 i 500 migranata prebačeno je do 16 sati, a onda smo primili poziv koji je zvučao nevjerojatno. Naime, dobili smo informaciju da policija sprovodi grupu od gotovo tisuću migranata na Vučjak, a naš reporter koji je bio na terenu to je snimio'', piše u utorak USKinfo.ba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Grad pod opsadom Idu prema Hrvatskoj? Migranti u Tuzli spavaju na betonu na ulici: "Ne želimo ostati tu, idemo prema Italiji, Belgiji..."

Po povratku s Vučjaka vidjeli su dva autobusa u kojima je bilo oko stotinu migranata.

''Ako je suditi prema procjenama, na Vučjaku bi se u ovim trenucima trebalo nalaziti između 1500 i 2000 migranata. Do sada to nije bio slučaj i na Vučjaku je najviše boravilo između 800 i 1000 migranata'', piše USKinfo.ba

Policija: "Rade nerede, pljačkaju, podižu ilegalna šatorska naselja"

U MUP-u Unsko-sanskog kantona kažu kako su jučer u kamp prebacili 1500 ilegalnih migranata.

"Riječ je o ilegalnim migrantima koji su na području kantona boravili bez dozvola, registracije ili papira. Jako puno ih se okuplja ovdje. Radi sigurnosti naših građana i imovine s vremena na vrijeme poduzimamo ove mjere. To su ljudi koje smo pokupili iz napuštenih objekata, iz parkova gdje podižu šatore, ispod mostova. Često prave nerede, pljačkaju, upadaju na privatnu imovinu, rade divlja šatorska naselja. S vremena na vrijeme moramo reagirati", rekao nam je Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona.

U Vučjaku je sad, prema procjenama, oko 2300 ljudi. U MUP-u objašnjavaju da to nije prevelik broj jer kamp otprilike i ima taj kapacitet. A može se i širiti jer je riječ o šatorskom naselju.

"No znate što ću vam reći? Kapacitet našeg kantona odavno je premašen. Nemamo službenih podataka, ali prema nekim procjenama svaki dan imamo priljev od oko 150 ilegalnih migranata. Nekoliko desetaka nam stiže i s hrvatske granice jer ih hrvatska policija vraća", kaže dalje Šiljdedić, koji priznaje da možda uvjeti u kampu nisu adekvatni jer čak nije riječ o službenom kampu, nego o prihvatnom centru gdje su samo šatori. Ali, kaže dalje, uvjeti u kampu i nisu odgovornost policije te oni rade samo ono što je u njihovoj nadležnosti. 

Svojednobno se u hrvatskim medijima provlačila teza da migrante u kamp Vučjak BiH policija samo prebacuje kako bi došli što bliže propusnijem dijelu hrvatske granice. 

"Pa ne tjeramo mi njih. Kako da ih prisilimo da ostanu? Pa ne možemo prisiliti ni državljane BiH da ostanu u BiH, kako bismo migrante? Oni žele izići, a mi ih ne možemo spriječiti. Mi smo njima zanimljivi jer je ova ruta najbliži put do Slovenije. Policija mora osigurati red. Da je kamp negdje drugdje, a ne blizu granice, mi bismo ih prebacivali negdje drugdje. Mislim da i hrvatska policija ima pune ruke posla kako bi zaštitila svoju granicu, a to radimo i mi. Od ovog međusobnog okrivljavanja nema ništa. Smatram da bismo trebali više surađivati, ali za to trebaju političari sjesti i dogovoriti se", zaključio je Šiljdedić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene