Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pretraženi novi objekti

BiH: Policija nastavila istragu o 'slučaju Budimir'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija u Bosni i Hercegovini u nedjelju je provela nove pretrage stambenih objekata te saslušala četiri osobe u sklopu istrage koja se vodi protiv predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i još četiriju osoba osumnjičenih za primanje mita, potvrđeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Kako se navodi u priopćenju objavljenom u Sarajevu, po nalogu Tužiteljstva BiH i Suda BiH pretraženi su objekti na području Sarajeva i Zenice. Provedeno je saslušanje četiriju osoba koje se sumnjiči za protuzakonito posredovanje te za davanje i primanje mita.

Navedeno je i kako je tijekom posljednjih pretraga pronađena i privremeno oduzeta određena količina dokumentacije koja se odnosi na sudske presude te mobilni telefoni, računala, razne bilješke i drugi predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem kaznenih djela.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

>> Živko Budimir: Moji prethodnici su u 8 mjeseci znali potpisati po 400 pomilovanja

Iz SIPA-e pojašanjavaju kako je rječ o nastavku akcije pod kodnim nazivom "Pravda", započete 26. travnja. Tad su uhićeni Budimir, njegov savjetnik Petar Barišić, Ivan Jurčević i Saud Kulosman iz hrvatske, odnosno bošnjačke udruge razvojačenih branitelja te Hidajet Halilović, dužnosnik Ministarstva pravosuđa FBiH.

U nedjeljnom priopćenju SIPA-e spomenuti su samo Halilovićevi inicijali pa se može pretpostaviti kako je posljednja policijska akcija povezana upravo s njim, odnosno s osobama koje su ga kontaktirale glede pomilovanja osoba osuđenih na zatvorske kazne.

Budimir i ostali osumnjičeni pušteni su na slobodu krajem svibnja nakon što su u pritvoru proveli gotovo mjesec dana. Pušteni su na slobodu iako je Tužiteljstvo BiH zatražilo produljenje pritvora, no prevagnula je ocjena Ustavnog suda BiH kako su odlukom o pritvoru bitno narušena ustavna prava osumnjičenika jer nije bilo dovoljno dokaza za njihovu krivnju.

Sud BiH u petak je djelomično usvojio žalbu Tužiteljstva BiH na ukidanje pritvora i sad se očekuje novo ročište na kojemu bi se o tome trebalo odlučivati.

Budimirov odvjetnik Ragib Hadžić izjavio je kako je riječ tek o formalnom postupku i da ne očekuje da bi njegovom branjeniku ponovo mogao biti određen pritvor jer za to nema razloga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene