Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Pojavili se plakati koji pozivaju na Lajčakov izgon iz zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak na meti je provokatora koji ga žele proglasiti nepoželjnom osobom u toj zemlji, a plakati koji pozivaju na njegov progon pojavili su se u nedjelju u Sarajevu, potvrdili su policijski izvori.

Kako u ponedjeljak prenose lokalni mediji, policija je otvorila
istragu nakon što su u Sarajevu na dvije lokacije opaženi posteri s Lajčakovom fotografijom i porukama "Go home" te "Persona non grata".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'EU čeka pomake' Lajčak i Solana: BiH politički stagnira Slika nije dostupna Primjedbe na korupciju Lajčak optužio Dodika za šovinizam

Lokalnim medijima informacija o započinjanju kampanje protiv Lajčaka stigla je s nepoznate internetske adrese.

Posteri na kojima se Lajčaka portretira kao negativnu osobu pojavili su se istog dana kada ga je Stranka demokratske akcije (SDA) optužila da tolerira neprihvatljivo ponašanje predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika i drugih dužnosnika tog entiteta koji prijete otcjepljenjem od BiH.

SDA je optužila Lajčaka kako se s Dodikom "sastaje po kavanama" umjesto da konačno počne raditi svoj posao.

Kritike su uslijedile nakon što su televizijske kamere zabilježile susret Lajčaka i Dodika u subotu u Trebinju kada su njih dvojica, među ostalim, javno "potezali" rakiju iz boce.

Sam Lajčak je reagiranje SDA nazvao tužnim i smiješnim podsjećajući kako je Dodiku već ranije rekao da su najave o referendumu i otcjepljenju neprihvatljive.

"Kad god se Visoki predstavnik sastane s nekim, to izaziva sumnju 'druge strane'. To je potpuno nenormalno", izjavio je Lajčak komentirajući u ponedjeljak za "Dnevni avaz" izjavu SDA.

Istaknuo je kako je njegov susret s Dodikom bio tek jedan od redovitih i da se na taj način sastaje i s drugim političkim liderima.

"Nikada u svom životu nisam vidio da jedna strana vodi tako opasnu politiku po svoju zemlju kako je to sada slučaj", kazao je Lajčak uzvrativši napad time što je podsjetio da je SDA odustala od potpore projektu reforme policije na kojega je ranije pristala.

"Odbijam biti dio paranoje i nikada neću pristati biti instrument bilo čije stranačke politike", istaknuo je Lajčak dodajući kako se nikakav katastrofični scenarij, po kojemu se predviđa raspad BiH, neće dogoditi niti će u toj zemlji biti nekog novog rata.

Najavio je kako očekuje da će Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), koji će ovog tjedna zasjedati u Bruxellesu, donijeti "jasnu strategiju" za BiH.

Milorad Dodik također je odbacio kritike SDA kazavši kako iz te stranke vjerojatno očekuju da bude "gluh i nijem". "To je bio redoviti susret", opisao je Dodik svoj sastanak s Lajčakom.

Komentirajući najavu sjednice Upravnog odbora PIC-a, Dodik je ponovio kako bi bilo vrijeme da se donese odluka o zatvaranju Ureda Visokog predstavnika (OHR), jer je on sa svim intervencionističkim ovlastima "izgubio smisao postojanja".

Da se to, unatoč očekivanjima iz RS, ipak neće dogoditi potvrdila je veleposlanica Slovenije u BiH Nataša Vodušek. "OHR sigurno i dalje ostaje u BiH", kazala je Vodušek pojašnjavajući kako se s tim suglasila i Rusija iako je ranije podupirala stajalište vlasti RS.

Istaknula je kako brojna pitanja čekaju rješavanje i dok se to ne dogodi OHR se ne može zatvoriti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene