Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misterij za znanstvenike

FENOMEN U BiH Otkrivena najveća kamena kugla u Europi teška 35 tona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fenomen kamenih kugli poznat je u nekoliko zemalja svijeta - od Kostarike, Meksika, Novog Zelanda, Turske, Tunisa, Hrvatske itd... U Bosni i Hercegovini je nedavno pronađena najveća kamena kugla u Europi.

Nastanak kamenih kugli zainteresirao je stručnjake iz cijelog svijeta koji i danas analiziraju taj fenomen. U naselju Grab-Mećevići nalazi se više od 20 kamenih kugli savršenog oblika, a mještani su ih zbog legendi uništili na desetine, misleći da se u njima nalazi zlato. Kamenje od razbijenih kugli koristilo se kasnije najčešće za ukrašavanje vrtova, piše Klix.ba.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Kamene kugle u BiH - 1 Najveće u Europi Prirodni fenomen ili vanzemaljci? Pojavile se misteriozne kamene kugle u BiH

Suad Keserović iz mjesta Podubravlje se brine da se to ne dogodi i s najvećoj kuglom u Europi, a možda i u svijetu. Kugla se nalazi na njegovoj parceli pa dane provodi uređujući teren oko kugle koja je već postala turistička atrakcija u Zavidovićima, a o njoj su već pisali i mnogi svjetski mediji.

'Dugo smo pretpostavljali da se na ovom mjestu nalazi kugla jer je bio otkriven samo jedan dio, a prije 20-ak dana smo otkopali veći dio i uvjerili se da taj kamen ima savršen oblik. Nismo mislili da će biti ovako velika, a sada trebamo nastaviti s kopanjem da bi doznali koji joj je promjer', kazao je Keserović te dodao kako je već posjećuju turisti.

'Stranci su već počeli dolaziti, interes postoji. Očekujemo još veći interes jer je ovo možda i najveća kamena kugla na svijetu. Nadamo se da ćemo uskoro imati podršku, da ćemo imati volontere koji će ubrzano raditi na njenom otkrivanju, a cilj nam je i da napravimo fine prilaze. Sve ovo je u interesu i grada i turizma u Zavidovićima'.

Pretpostavlja se da na području Podubravlja postoji još kugli, ali je potrebno napraviti analizu tla kako bi se utvrdilo nalaze li se zaista na pojedinim mjestima.

Ni danas nema objašnjenja o porijeklu kamenih kugli niti o ljudima koji su ih napravili, alatima koje su upotrebljavali ili zbog čega su uopće napravljene.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene