Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Optuženi za ubojstva Hrvata u Bugojnu pušteni na privremenu slobodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud Bosne i Hercegovine odobrio je puštanje na privremenu slobodu Nisveta Gasala i Musajba Kukavice, dvojice bivših časnika Armije BiH koji su optuženi za zločine nad Hrvatima u Bugojnu.

Kako se navodi u priopćenju suda dostavljenom medijima u Sarajevu, uz odluku o privremenom oslobađanju Gasala i Kukavice određene su i posebne mjere nadzora nad njima čije će kršenje dovesti do ponovnog pritvaranja.

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Ljubuški i Široki Brijeg pred izbore (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Potreban razgovor Hrvate u BiH brine budućnost nakon novih izbora: ''Hrvatski političari ne vode dovoljno računa o nama''

Njima je tako zabranjeno napuštati mjesto boravka bez dopuštenja suda, oduzete su im putne isprave te naloženo svakodnevno javljanje u policijsku upravu u Bugojnu uz zabranu posjećivanja ugostiteljskih objekata. Također im je zabranjeno kontaktirati s osobama koje bi mogle biti svjedoci u predmetu po kojemu su optuženi.

Nisvet Gasal je tijekom rata u BiH bio zapovjednik zarobljeničkog logora Armije BiH koji je bio uspostavljen na nogometnom stadionu u Bugojnu, dok je Musajb Kukavica bio zapovjednikom logorskog osiguranja. U tom logoru bilo je zatočeno oko 300 muškaraca hrvatske nacionalnosti.

Prema navodima optužnice, ti su zatvorenici držani u krajnje nehumanim uvjetima, služili su kao živi štit na crtama bojišnice, a velik broj ih je zlostavljan.

Trinaest zarobljenih Hrvata, za koje je utvrđeno da su boravili u tom logoru, nestalo je nakon mučenja i njihovi ostaci do danas nisu pronađeni. Kukavicu se izravno tereti za smrt najmanje šest od tih 13 osoba.

Suđenje Gasalu i Kukavici počelo je u veljači ove godine. Odlukom Suda BiH iz siječnja 2008. njihov predmet spojen je s onim koji je zbog sličnih zločina u Bugojnu pokrenut protiv Enesa Handžića i Senada Dautovića. Dautović je bio zapovjednik svih postrojbi Armije BiH u Bugojnu kada su tamo počinjeni zločini nad Hrvatima, dok je Handžić bio načelnik za sigurnost u zapovjedništvu 307. brigade Armije BiH.

Njih dvojica ostala su u pritvoru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene