Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

BiH: Novi politički skandali uzrokovali medijsko-političku krizu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva skandala potaknuta od strane bliskih suradnika predsjednika vlade Republike Srpske Milorada Dodika od početka ovog tjedna potresaju političku pozornicu BiH, a ujedno otvaraju pitanje sprema li se nakon izbora čistka u ključnim javnim medijima.

Prvi skandal izazvalo je upozorenje oporbene Socijaldemokratske partije BiH (SDP) da novoimenovani predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić javnosti nije na vjerodostojan način pojasnio podrijetlo svoje imovine značajno uvećane tijekom četiri godine koliko je bio zastupnikom u državnom parlamentu.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Špirić je navodno dostavio tek površno popunjen obrazac o imovinskom stanju a u SDP-u tvrde kako je izostavio bitne podatke što je protivno Izbornom zakonu.

Iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika čiji je član i Špirić odmah je uslijedio protuudar.

Član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić izjavio je za medije da bi predsjedniku SDP-a Zlatku Lagumdžiji bolje bilo da objasni zašto je nedavno od Milorada Dodika tražio pomoć da se "uklone" poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić i vlasnik moćnog medijskog koncerna "Avaz" Fahrudin Radončić.

Ne objašnjavajući što znači "ukloniti" tu dvojicu, Vasić je
ustvrdio da je Lagumdžija to tražio na sastanku s Dodikom na kojemu se raspravljalo o mogućoj uspostavi vlasti u koaliciji sa SDP-om.

Vasić se pri tom kao na moguće svjedoke pozvao na američkog veleposlanika u BiH Doduglasa McElhaneyja i predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića. Tihić je međutim izrijekom opovrgnuo utemeljenost tih optužbi da bi Vasić potom kazao kako Lagumdžija svoj zahtjev "možda nije ni iznio na sastanku nego na hodniku".

"Ja vjerujem svom predsjedniku (Dodiku)", bio je Vasićev posljednji komentar.

Odmah nakon niza reagiranja koje je prouzročila ova izjava
uslijedila je nova medijsko-politička kriza nakon što je Upravni odbor Radio-televizije BiH za novog generalnog direktora u utorak imenovao Mehmeda Agovića, dugogodišnjeg novinara s izvrsnim referencama.

Probleme je međutim izazvala činjenica da je istodobno s te
dužnosti smijenjen Drago Marić, iako mu je mandat istekao, s obrazloženjem da je "potpuno izgubio kontrolu u rukovođenju kućom". 

Od novog ravnatelja zatraženo je da smijeni i direktora BHT 1 Milana Trivića te urednika Informativnog programa Amira Zukića.

Ta odluka UO na čijem je čelu Nikola Deretić iz RS uslijedila je nepunih sedam dana nakon što je vlada RS odlučila da neće davati izjave novinarima državne televizije BHT 1 jer je nezadovoljna uređivačkom politikom BHT 1 čijim su novinarima potom počeli uskraćivati i pravo ulaska u zgrade entitetskih intistucija.

"Mislim da je time UO širom otvorio vrata uplitanju politike u rad javnih RTV servisa", izjavio je član UO Plamenko Ćustović koji je jedini i glasovao protiv smjena.

Urednik Zukić drži da je mjerama UO označen "početak kraja slobode javnih medija u BiH".

Novinarske udruge za sada uglavnom šute a nevladine organizacije upozoravaju kako je riječ o nedopustivim pritiscima na novinare s nesagledivim posljedicama.

Smjene je pozdravio jedino "Dnevni avaz" koji u komentaru od
četvrka pozdravlja "pad Lagumdžijine medijske bastilje" tvrdeći kako su javni elektronički mediji do sada promovirali isključivo stajališta SDP-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene