Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije uspio dogovor

BiH: Nastavlja se kriza vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici dvaju HDZ-a u Bosni i Hercegovini, Dragan Čović i Božo Ljubić, izvijestili su britanskog veleposlanika u BiH Nigela Caseya da nije uspio dogovor vodećih hrvatskih, srpskih i bošnjačkih stranaka u BiH na sastanku u ponedjeljak u Brčkom o uspostavi novoga vijeća ministara, čime se produbljuje najveća politička krizi poslije Daytona jer vlast nije uspostavljena gotovo godinu dana nakon izbora.

Kako su priopćile te dvije stranke, sugovornici su se na odvojenim sastancima složili da je potreban kompromis kako bi se otklonile zapreke za europski put BiH. Pri tome su dva HDZ-a odbacila mogućnost trgovine hrvatskim pozicijama.

'Nećemo dopustiti nikome više da u ime hrvatskog naroda, ili legitimnih predstavnika Hrvata bira hrvatskog člana predsjedništva BiH, ili bilo koju drugu instituciju u BiH', rekao je Čović, kako se navodi u priopćenju. Dodao je da legitimni hrvatski predstavnici stoje čvrsto na stajalištu da se BiH može razvijati, funkcionirati i opstati samo kao dogovor tri njezina konstitutivna naroda.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić istaknuo je da je potrebno prihvatiti činjenicu da su Hrvati jedan od tri ravnopravna naroda i da legitimnim političkim strankama trebaju pripasti pozicije u vlasti.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Predsjednik Republike Zoran Milanović - 10 Nazvao ga populistom Šef diplomacije BiH žestoko opleo po Milanoviću: "To o njemu više govori nego o bilo kome drugom"

Dogovor je propao

Organizator sastanka u ponedjeljak u Brčkome, predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić predstavio je sudionicima kompromisni prijedlog uspostave vijeća ministara, što po njegovim riječima nisu prihvatile većinske bošnjačke stranke stranke SDP BiH i SDA, pa je dogovor propao.

'Ponudili smo SDP-u i SDA da izaberu hoće li prvi birati i imati tri ministarstva ili će drugi birati te dobiti četiri ministarstva. Ni to nije bilo dovoljno da se napravi dogovor i stoga ovo što je predloženo sada više ne vrijedi', rekao je Bosić. Raniji sastanci održani u Mostaru i Sarajevu doveli su do približavanja stajališta glede reformskih zakona bitnih za europske integracije ove zemlje, no nakon Brčkog nije zakazan novi sastanak šest stranaka.

Vodeće hrvatske i srpske stranke HDZ BiH i HDZ 1990., te SNSD i SDS, traže da se novo vijeće ministara uspostavi na temelju rotacije funkcija prema kojemu bi Hrvatima pripalo mjesto premijera i dvojice ministara, a Srbima četiri ministarske džnosti koje u sadašnjemu sazivu imaju bošnjačke stranke.

Istodobno, većinske bošnjačke stranke SDP BiH i SDA traže da popune pet od deset mjesta u Vijeću ministara, među kojima su tri bošnjačka, jedna hrvatska ministarska pozicija, te ministarstvo koje bi vodio predstavnik iz reda ostalih naroda. Bosna i Hercegovina 3. listopada obilježava neslavni rekord - godinu dana od održavanja općih izbora a u međuvremenu nije ustrojeno novo vijeće ministara BiH.  (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene