Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Ministru vanjskih poslova zabrana kandidiranja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Svenu Alkalaju izrečena je zabrana obnašanja bilo koje javne dužnosti u sljedeće četiri godine nakon što je utvrđeno da je u sukobu interesa što je nedopustivo po državnom izbornom zakonu, objavilo je Središnje izborno povjerenstvo BiH.

U priopćenju se navodi kako je ista stegovna mjera izrečena i zamjeniku ministra obrane Igoru Crnadku te zamjeniku ministra civilnih poslova Senadu Šepiću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ni Beograd ne zna gdje im je original Daytonskog sporazuma Slika nije dostupna Zahtjev za smjenom ministra vanjskih poslova BiH

'Sukladno zakonu o sukobu interesa izrečena im je sankcija nepodobnosti za kandidiranje za bilo koju neposredno ili posredno izabranu dužnost u razdoblju od četiri godine', stoji u priopćenju.

Istragom, koju je po dužnosti proveo SIP, utvrđeno je da je Alkalaj od veljače 2007. do siječnja 2008. kada je obnašao dužnost ministra vanjskih poslova istodobno bio i član Nadzornog odbora Osiguravajućeg društva VGT iz Visokog za što je primao naknadu.

To je društvo pak poslovalo s tijelima vlasti BiH ugovarajući poslove vrjednije od pet tisuća konvertibilnih maraka što je zakonom dopuštena granica nakon koje se smatra da nastaje sukob interesa.

Doministar obrane Crnadak kažnjen je pak jer je njegov otac bio na dužnosti direktora poduzeća 'Incel' iz Banje Luke koje je u većinskom državnom vlasništvu.

U slučaju doministra Šepića sporno je bilo to što je njegov tast bio na dužnosti direktora Javnog komunalnog poduzeća u Travniku.

Zabrana obnašanja javnih dužnosti za ministra Alkalaja vrijedi od 21. siječnja ove godine a za Crnadka i Šepića od 17. prosinca 2007.

Priopćenje SIP-a ne sadrži objašnjenje moraju li trojica dužnosnika u sukobu interesa odmah napustiti svoje dužnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene