Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavili priopćenje

Ministarstvo obrane BiH "pere ruke" oko postrojavanja 9. siječnja: Vojnici u Banjoj Luci bili zakonito

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najviši dužnosnici ministarstva obrane Bosne i Hercegovine i ključni generali oružanih snaga te zemlje zaključili su kako oni ne snose nikakvu odgovornost za skandal izazvan postrojavanjem vojnika u Banjoj Luci 9. siječnja, kada je obilježen neustavni praznik dan Republike Srpske.

Takvo stajalište sadržano je u priopćenju objavljenom u četvrtak u Sarajevu i u kojemu se navodi kako iza njega stoje ministrica obrane Marina Pendeš, njezini srpski i bošnjački zamjenici Boris Jerinić i Sead Jusić te zapovjednik Zajedničkog stožera oružanih snaga general Anto Jeleč i njegovi zamjenici generali Mirko Tepštić i Senad Mašović.

Pročitajte i ovo Američki avion KC-135 Stratotanker kružio iznad Bosne i Hercegovine Suradnja dviju vojski Poslali poruku Dodiku: Američki zračni tanker kružio iznad BiH, a onda su stigli i lovci F-16 Milorad Dodik Osuđuju ga sa svih strana Svjetska sila oštro reagirala na Dodikovu prijetnju: "Nećemo mirno promatrati bude li poticao sukobe u BiH"

"Unutar ministarstva i lanca zapovijedanja Oružanih snaga BiH nije prekršen niti jedan zakonski ili podzakonski propis povodom sudjelovanja Treće pješačke pukovnije koji baštini tradiciju vojske RS na obilježavanju 9. siječnja kao dana RS u Banjoj Luci. Oružane snage BiH su se potvrdile i očuvale kao zajednička institucija težišno usmjerena na ispunjavanje svojih zakonskih obveza", stoji u priopćenju.

Ministrica obrane i njezini zamjenici te trojica ključnih generala suglasili su se kako ipak postoji "potreba za analiziranjem postojećih regulativa i procjene njihove svrsishodnosti i okvira koje one daju te potrebnim doradama", što će biti provedeno u suradnji s Predsjedništvom BiH kao vrhovnim vojnim zapovjedništvom.

Stajalište čelnika Ministarstva obrane BiH i vojnih zapovjednika u opreci je s reakcijom zapovjednice NATO stožera u Sarajevu, američke generalice Giselle Wilz.

Ona je u pisanoj izjavi objavljenoj u srijedu istaknula kako u slučaju postrojavanja pripadnika oružanih snaga BiH, u sklopu obilježavanja neustavnog praznika, odgovarajuća tijela vlasti BiH imaju odgovornost "provesti istragu i poduzeti odgovarajuće mjere".

Konkretne sankcije za sada prijete jedino bošnjačkom doministru obrane Jusiću. Njegovu smjenu s te dužnosti od predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića u srijedu je zatražila stranka Savez za bolju budućnost (SBB), koja ga je i kandidirala.

Jusić je unatoč pozivu iz te stranke odbio dragovoljno podnijeti ostavku, uz konstataciju kako nije kriv jer nije uradio ništa protuzakonito.

Jusić je kao ovlaštena osoba u ime Ministarstva obrane BiH potpisao suglasnost na zahtjev predsjedatelja Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da se četrdesetak vojnika izvede na ulice Banje Luke i tamo bude postrojeno u vrijeme parade kojom je vlast RS obilježavala dan entiteta.

Ivanić za to nije imao suglasnost Predsjedništva BiH, a i stajalište Ministarstva obrane BiH bilo je kako nitko od vojnika ne smije biti angažiran u Banjoj Luci 9. siječnja s obzirom na to da je riječ o prazniku kojega je Ustavni sud BiH proglasio nezakonitim i ukinuo ga.

Ostalo je nejasno kako su sada u Ministarstvu obrane BiH zaključili kako je sve provedeno po zakonu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene