Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporne prijave prebivališta

BiH: Međunarodna zajednica zabranila izmjene biračkih popisa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je policija u Republici Srpskoj počela poništavati osobne dokumente ljudima s navodno lažnim prebivalištem, pobunile su se udruge Bošnjaka i Srebreničana.

Ured Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR), misija OESS-a u toj zemlji te Vijeće Europe (EC) upozorili su u nedjelju kako se neće dopustiti interveniranje u popis birača uoči provedbe općinskih izbora zakazanih za 7. listopada istaknuvši kako se svim pravodobno registriranim biračima mora osigurati mogućnost glasovanja.

U zajedničkom priopćenju tri organizacije objavljenom u Sarajevu data je puna potpora mjerama za provedbu izbora koje je do sada poduzelo Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP), uključujući tu i utvrđivanje vjerodostojnog popisa birača.

Pročitajte i ovo GP Slavonski Brod Mnogi su spajali Kolone na granicama, a sezona još nije pravo ni počela: Na prijelaz se čeka satima Slika nije dostupna CHRISTIAN SCHMIDT Visoki predstavnik za BiH poslao novogodišnju poruku građanima: "BiH može biti i bit će dio europske obitelji jer tu i pripada"

>> Austrijski ministar Darabos predlaže da europske borbene snage pomognu u BiH

Intervencija međunarodne zajednice uslijedila je nakon što je policija Republike Srpske počela poništavati prijave prebivališta za više desetaka osoba bošnjačke nacionalnosti s područja istočne Bosne.

Najveći broj takvih administrativnih odluka donesen je na području Srebrenice te Višegrada, a pojašnjenje je bilo kako je policija provjerama na terenu utvrdila da takvih osoba nije bilo na adresama koje su prijavile. Zakonom je propisano kako se registracija birača u BiH provodi pasivno odnosno kako svaka punoljetna osoba koja izvadi osobnu iskaznicu automatski biva uvrštena i u birački popis.

Bošnjačke povratničke udruge reagirale su upozorenjem kako je cilj naglih poništavanja prebivališta, a sukladno tome i izdanih osobnih dokumenata, onemogućiti Bošnjake istočne Bosne da glasuju na predstojećim izborima, a posebice u Srebrenici. U tom gradu mrtva utrka za poziciju načelnika vodit će se između Vesne Kočović i Ćamila Durakovića, dva kandidata iza kojih su se ujedinile sve srpske odnosno bošnjačke stranke pa je svaki glas tamošnjih birača postao iznimno važan.

Policija RS odbacila je optužbe kako pod političkim pritiskom provodi kampanju čiji je cilj smanjenje bošnjačkog biračkog tijela.

Predstavnici OHR-a OESS-a Vijeće Evrope tim su se povodom u petak sastali sa predstavnicima SIP BiH kako bi se razjasnilo stanje koje je, kako se ističe, prouzročilo zabrinutost i zbunjenost među biračima.

Tumačenje SIP BiH je da svaka osoba čije je ime bilo na središnjem biračkom popisu 24. kolovoza kada je on i zaključen ima pravo glasa koje ne može biti osporeno niti jednom administrativnom odlukom. "Pravila koja su utvrđena Izbornim zakonom BiH su jasna a SIP će provoditi ta pravila. Izbori u Srebrenici i drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine bit će provođeni striktno i transparentno sukladno sa tim pravilima", priopćili su OHR, OESS i Vijeće Europe.

Na izborima 7. listopada građani BiH birat će načelnike općina i nova općinska vijeća u 139 općina te gradonačelnika i gradsku skupštinu Banja Luke.

Izbori neće biti provedeni samo na području Mostara jer su izborna pravila koja su vrijedila u tom gradu proglašena neustavnima, a ključne političke stranke nisu se uspjele usuglasiti o njihovim izmjenama.

Ovogodišnji općinski izbori u BiH smatraju se važnim pokazateljem raspoloženja biračkog tijela a o njihovu ishodu ovisit će i preustroj vlasti na državnoj i na razini Federacije BiH u kojima se ranije koalicije raskinute a nove još nisu uspostavljene. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene