Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Učestali ljetni požari

BiH kupuje air tractore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosna i Hercegovina planira što prije kupiti flotu malih protupožarnih zrakoplova nakon procjene da učestali ljetni požari nanose ogromne materijalne štete, prenose u utorak lokalni mediji u toj zemlji.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Agić izjavio je kako su požari koji su ovog ljeta opustušili područje istočne Hercegovine bili poticaj da se odluči na takav korak. 'Samo oko Trebinja nastala je šteta od četiri do pet milijuna konvertibilnih maraka (dva do dva i pol milijuna eura)', kazao je Agić banjalučkim Nezavisnim novinama dodajući kako je jasno da bi se kupnja protupožarnih zrakoplova isplatila za nekoliko godina.

U sadašnjim uvjetima požare u BiH u ljetnoj sezoni gase uglavnom slabo opremljeni vatrogasci koji mogu računati tek na djelomičnu potporu vojnih helikoptera iz zraka. U kritičnim situacijama BiH je običavala tražiti pomoć protupožarnih letjelica iz Hrvatske i Crne Gore, no susjedne su države mogle intervenirati jedino ukoliko i same nisu ugrožene požarima.

Prema procjenama Ministarstva sigurnosti BiH, ta bi država trebala nabaviti šest air-tractora, manjih zrakoplova s dva člana posade koji mogu polijetati i s improviziranih uzletišta a spremnike vode, za razliku od kanadera, mogu puniti i iz manjih jezera. Jedan takav zrakoplov stoji 2,7 milijuna eura.

Ravnatelji službi civilne zaštite Federacije BiH i Republike Srpske potvrdili su zainteresiranost za kupnju protupožarnih zrakoplova no boje se kako će političke podjele koje vladaju u toj zemlji dovesti u pitanje i provedbu ovog projekta. 'S obzirom na političke podjele, bojimo se da neće biti dogovora. U tom bi slučaju FBiH samostalno godišnje kupovala po jednu letjelicu', kazao je ravnatelj federalne uprave civilne zaštite Alija Tihić.  (Hina)

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosna prijetnja Veleposlanik SAD-a o čelniku bosanskih Srba: "Njegova užasna retorika je neprihvatljiva, gura zemlju ka sukobu" U Marini Medulin požar zahvatio velik broj brodica - 20 Izgorjele 22 brodice VELIKA FOTOGALERIJA Detalji pakla u marini: "Policija je izuzela nadzorne kamere i izbor se suzio"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene