Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Hrvatsko i Njemačko tržište

BiH: Iz zatvora vodio bandu krijumčara kokaina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željko Radovanović iz Bijeljine bio je vođa kriminalne skupine iz BiH, koja je preprodavala kokain u Hrvatskoj i Njemačkoj, a taj 'posao' vodio je iz zatvora u Foči, u kojemu je služio kaznu izrečenu zbog teških krađa

Željko Radovanović iz Bijeljine bio je vođa kriminalne skupine iz Bosne i Hercegovine, koja je preprodavala kokain u Hrvatskoj i Njemačkoj, a taj 'posao' vodio je iz zatvora u Foči, u kojemu je služio kaznu izrečenu zbog teških krađa, prenose u utorak lokalni mediji te dodaju kako je i drugoosumnjičeni također osuđenik koji je u preprodaji droge sudjelovao iz zatvora u Banjoj Luci.

Po nalogu Tužiteljstva BiH policija je u ponedjeljak privela 21 osobu s područja Bijeljine, za koje se sumnjalo da su uključeni u lanac ilegalne trgovine narkoticima.

Četrnaest privedenih zadržano je u pritvoru, a nakon okočanja policijske akcije potvrđeno je kako je organizator cijelog posla 39-ogodišnji Radovanović. Dokazi za to pronađeni su kada su policajci pretražili ćeliju u fočanskom zatvoru u kojoj je bio smješten Radovanović.

Pritom su zaplijenili i više mobilnih telefona, a Radovanović je odmah prebačen u izolaciju u strogo čuvani odjel zatvora u Foči u kojemu kaznu služe osuđeni za najteža kaznena djela, uključujući ratne zločine.

'Radovanović je članove svoje narko bande kontaktirao i kontrolirano putem mobilnih telefona pronađenih u njegovoj ćeliji, ali i preko ljudi koji su mu dolazili u posjet', izjavio je banjalučkim 'Nezavisnim novinama' neimenovani izvor blizak istrazi.

Pročitajte i ovo Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica... Ilustracija Unosan posao u Mlinovima Pogledajte što je par skrivao u kući u Zagrebu: Upala im policija, a brzo se saznalo da za jednim traje međunarodna potraga

>> Pomilovan Mersed Hadžić, jedan od najopasnijih kriminalaca BiH

Drugoosumnnjičeni je Mile Rosić iz Bijeljine, pravomoćno osuđen na petnaest godina zatvora zbog počinjenog ubojstva i razbojništva.

Radovanović je u fočanskom zatvoru bio od veljače ove godine nakon što mu je izrečena pravomoćna kazna od osam mjeseci zatvora. On je međutim puno poznatiji među kriminalcima u Srbiji, gdje je bio prvi na popisu osoba optuženih 2006. godine, pod sumnjom da su činili organiziranu kriminalnu skupinu koja se bavila preprodajom heroina. Članove te skupine srbijanska je policija povezala s pljenidbom više od 40 kilograma heroina, četiri kilograma kokaina i krivotvorenih isprava.

Kao prvooptuženi Radovanović je na sudu u Beogradu u tom slučaju osuđen na trinaest i pol godina zatvora, no u njega nije dospio jer je pobjegao u BiH, čiji je državljanin. Prema izvorima 'Nezavisnih' Radovanović je na sebe preuzeo krivnju, iako je stvarni organizator trgovine drogom zapravo Ljuban Ećim, nekadašnji visoki dužnosnik službe državne sigurnosti Republike Srpske, koji je u istom predmetu osuđen na dvije godine i četiri mjeseca zatvora.

Uz Radovanovića i Ećima u ovoj su kriminalnoj skupini bila i dvojica hrvatskih državljana, Velimir Bila iz Petrinje te Predrag Njegovan iz Nove Gradiške. Mediji su ranije nagađali kako je dio novca kojega je Ećimova kriminalna skupina zarađivala trgujući drogom korišten kako bi se osigurala zaštita nekima od najtraženijih optuženika za ratne zločine uključujući Radovana Karadžića i Ratka Mladića. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene