Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Novu godinu s novom vlašću?

BiH: Inzko optimističan glede uspostave Vijeća ministara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko te predsjednici dvaju HDZ-a u Bosni i Hercegovini Dragan Čović i Božo Ljubić izrazili su optimizam da bi novo Vijeće ministara BiH moglo biti uspostavljeno do kraja ove godine na što se čeka gotovo 15 mjeseci od izbora održanih u toj zemlji.

Uoči božićno-novogodišnjeg domjenka u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu koji su organizirali hrvatski dužnosnici u državnoj vlasti i kojemu je nazočio velik broj stranih diplomata i domaćih političara, austrijski diplomat Inzko je istaknuo kako međunarodna zajednica inzistira da se što prije postigne dogovor o državnoj vlasti.

'Ima nekih naznaka da bi uspostava vlasti mogla biti već do Nove godine, ali vidjet ćemo što će se dogoditi sljedećih dana', rekao je Inzko novinarima.

Predsjednik HDZ-a BiH Čović također je izrazio optimizam rekavši da bi novo Vijeće ministara moglo biti ustrojeno u sljedećih petnaestak dana.

'Vjerujem da ćemo do Nove godine imati ustrojeno Vijeće ministara BiH jer smo apsolutno sve dogovorili', rekao Čović.

Pozvao je pri tome predsjednika Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića da sazove novi sastanak šest vodećih bošnjačkih, hrvatskih i srpskih političkih stranaka.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, koji je također nazočio božićno-novogodišnjem domjenku, nije želio komentirati najave o mogućnosti uspostave vlasti, dok je pak predsjednik HDZ-a 1990. Ljubić izrazio umjereni optimizam da je novo državno Vijeće ministara moguće uspostaviti sljedećih dana.

Glavni prijepor oko uspostave vlasti u BiH bio je oko imenovanja hrvatskih ministara u vlasti. I dok vodeće hrvatske i srpske stranke - dva HDZ-a, SNSD i SDS - smatraju da ih trebaju popuniti vodeće hrvatske stranke, bošnjačke stranke SDA i SDP traže najmanje jedno hrvatsko ministarsko mjesto te više drugih hrvatskih pozicija u državnim agencijama i službama. Bošnjački politički blok istodobno ne traži niti jedno srpsko ministarsko mjesto u vlasti. (Hina)

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Dragan Čović - 1 Potrebna dvotrećinska većina Čović nije optimističan: "Teško ćemo mi promijeniti i zarez u Ustavu s obzirom na odnose koje imamo na političkoj sceni"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene