Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH i Slovenija izabrane u vijeće za ljudska prava UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opća skupština Ujedinjenih naroda izabrala je Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju u Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda, dok Bjelorusija nije uspjela u svojoj kandidaturi, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Kako se pojašnjava, u prvom krugu glasovanja potrebnu većinu glasova za članstvo u Vijeću za dva mjesta za istočnoeuropske skupinu zemalja dobila je Slovenija dok se u drugom odlučivalo između BiH i Bjelorusije.

Pročitajte i ovo Donald Tusk Sastao se s vojskom Predsjednik europske države najavio: "Gradimo utvrde na granici, suočeni smo s hibridnim ratom" Robert Golob najavio premijer Golob Slovenija će priznati palestinsku državu: "Užasi koje svaki dan gledamo u Gazi su nedopustivi"

Kandidaturi BiH glas je dalo 112 zemalja dok je za Bjelorusiju, koju Washington opisuje kao posljednju europsku diktaturu, glasovalo njih 72.

Vijeće za ljudska prava UN-a čije je sjedište u Ženevi utemeljeno je 2006. posebnom rezolucijom Opće skupštine kako bi zamijenilo diksreditiranu i politiziranu Komisiju za ljudska prava, a jedan od ciljeva bio je spriječiti da neki od najgorih kršitelja ljudskih prava budu njegovi članovi. 

To tijelo ima 47 članova koji se biraju na tri godine s mogućnošću jednog produženja mandata.

Rezultat predstavlja pobjedu za zapadne zemlje koje su u posljednji trenutak nagovorile BiH da istakne svoju kandidaturu u nadi da će tako izbaciti Bjelorusiju koja bi inače zajedno sa Slovenijom bez problema ušla u Vijeće. 

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ocijenilo je kako je ovaj izbor znak povjerenja članica UN da će ta zemlja podupirati najviše standarde u zaštiti ljudskih prava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene