Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O ustroju vlasti nakon izbora

BiH: Dva HDZ-a za teritorijalni preustroj kao uvjet za uspostavu vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva HDZ-a u Bosni i Hercegovini uvjetovala su na sjednicama stranačkih tijela u petak ulazak u vlast i pregovore s drugim strankama teritorijalnim preustrojem i ustavnim reformama te zemlje te poduprli okupljanje hrvatskih stranaka.

Nakon sjednice predsjedništva HDZ-a 1990. u Mostaru priopćeno je da je razmotrena politička platforma za vođenje razgovora s drugim strankama o ustroju vlasti nakon posljednjih izbora.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

'Na prvom mjestu to je reforma ustava koja će Bosnu i Hercegovinu učiniti pravednijom i funkcionalnijom državom, sposobnom i podobnom za euroatlantske integracije. BiH treba biti decentralizirana država, s novom racionalnijom i pravednijom teritorijalnom organizacijom i jednakom pozicijom triju naroda glede teritorijalne organizacije i institucionalnih prava', navodi se u priopćenju HDZ-a 1990.

>> Čović i Dodik spremni za postizbornu suradnju

Sa sjednice središnjeg izbornog stožera HDZ-a BiH, koji čini predsjedništvo stranke i čelnici županijskih organizacija, istaknuta je potreba suradnje s drugim hrvatskim strankama kako bi se izbjegla mogućnost dalje manipulacije bošnjačkih stranaka načinom biranja hrvatskih zastupnika u parlamente.

HDZ BiH ističe nužnost žurnog donošenja novog ustava BiH kojim bi se osigurala istinska ustavna jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda, kao i žurna izmjena izbornog zakona kako bi se zaustavila gruba kršenja i manipulacije u izbornom procesu. HDZ BiH ranije je predložila preustroj BiH sa četiri federalne jedinice umjesto sadašnja dva entiteta Federacije BiH i Republike Srpske. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene