Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuda EU-a

Dodik uvodi strogi nadzor: "Podsjeća na restriktivne zakone koje je Rusija koristila"

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Vlasti u Republici Srpskoj planiraju donijeti zakon kojim će nametnuti strogi nadzor nad radom nevladinih organizacija u tom entitetu, a one koje dobivaju bilo kakva sredstva iz inozemstva obvezati da se registriraju kao "strani agenti", što su EU i SAD osudili i ocijenili neprihvatljivim.

Vlada RS-a, koju kontrolira Milorad Dodik, uputila je entitetskom parlamentu na razmatranje nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Taj bi se dokument na sjednici entitetskog parlamenta trebao naći već sljedećeg tjedna, a kako Dodikova koalicija tamo ima čvrstu većinu, očekuje se i njegovo brzo usvajanje.

Dodik je još u ožujku najavio donošenje niza zakona za koje su novinari, nevladin sektor i oporbene političke stranke ocijenili kako im je cilj ograničiti slobodu govora i time ugušiti kritike na račun vlasti.

Već je usvojen zakon kojim je u RS-u kriminalizirana kleveta, a vlasti su sada pripremile zakonsko rješenje kojim će, kako je navedeno u obrazloženju, spriječiti urušavanje pravnog sustava i ustavnog uređenja RS-a i štetne posljedice na rad tijela i organizacija RS-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za sve je krivo žito Ukrajina neugodno iznenađena potezom Poljske: "Neke nacije glumile su solidarnost"

U praksi to znači i kaznenu odgovornost za nevladine organizacije i njihove članove za koje se ocijeni da djeluju kao agent stranog utjecaja.

Dodik se pri najavi donošenja novog represivnog zakona pozvao na rješenja kakva postoje u SAD-u, no američko veleposlanstvo u BiH ocijenilo je kako je ono što je predloženo u konačnici puno bliže cenzuri i nadzoru kakav provodi Rusija.

U reakciji veleposlanstva navodi se kako će ovim zakonom RS biti još više gurnuta u autokraciju i omogućiti vlasti izbjegavanje bilo kakvog nadzora i kritike.

"Nacrt postavlja stroge uvjete za nevladine organizacije i novinare i podsjeća na restriktivne zakone koje je Rusija koristila kako bi ugušila drukčije mišljenje i uništila građansko društvo. Ovaj potez protiv nevladinih organizacija još je jedan pokušaj podrivanja sloboda građana BiH od Vlade RS-a", stajalište je veleposlanstva SAD.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sporazum o prekidu vatre Azerbajdžan i armenski separatisti bez dogovora o miru: "Svakog trenutka oni nas mogu uništiti, počiniti genocid nad nama"

Delegacija EU-a reagirala je na sličan način upozoravajući kako je sadržaj nacrta zakona korak unatrag na putu ka članstvu u EU-u.

Nejasno postavljene zakonske odredbe, kako se ističe, omogućavaju široku interpretaciju, pa tako i sankcioniranje prekršitelja.

"Prekomjerne obveze izvještavanja, uključujući pojačani inspekcijski nadzor, odgovornost i novčane kazne, nametnut će ograničenja slobodnog djelovanja organizacijama civilnog društva", stoji u očitovanju Delegacije EU-a u BiH koja je pozvala zastupnike u parlamentu RS-a da odbiju takav zakon.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene