Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Nema pregovora sa Slovenijom

BiH čeka odluku Europskog suda o Ljubljanskoj banci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosna i Hercegovina ne planira nikakve pregovore sa Slovenijom o problemu stare devizne štednje Ljubljanske banke.

BiH očekuje da Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu do kraja ove godine donese važnu odluku po ranije podnesenim tužbama bosanskohercegovačkih građana.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Oni su zatražili pravo na zaštitu svoje imovine sukladno Europskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, izjavio je pomoćnik ministra financija BiH Zenit Kelić, zadužen za pitanja sukcesije imovine bivše SFRJ.

U izjavi koju je prenijela agencija FENA, Kelić je potvrdio kako su u BiH upoznati s pregovorima o problemu stare devizne štednje koji se vode između Slovenije i Hrvatske, no u njima ni na koji način ne sudjeluju.

Podsjetio je i kako ranija nastojanja da se problem Ljubljanske banke riješi uz posredovanja Banke za međunarodna poravnanja u Baselu, nisu dala nikakve rezultate.

>> Slovenci u komentaru izvješća o monitoringu nisu zaboravili Ljubljansku banku

Također, istaknuo je činjenicu da Hrvatska, BiH i Makedonija inzistiraju da se pitanje stare devizne štednje riješi, poštujući načelo pravnog legaliteta odnosno da to mora biti obveza matičnih banaka i država u kojoj su njihova sjedišta.

'Ljubljanska banka' štedišama iz BiH duguje nešto manje od 250 milijuna nekadašnjih njemačkih maraka (oko 127 milijuna eura) bez pripadajućih kamata.

U nekoliko sporova pokrenutih pred sudovima u Sloveniji, štedišama je pravomoćnim presudama potvrđeno pravo na isplatu stare devizne štednje, no s obzirom da je Ljubljanska banka svu svoju imovinu prenijela na Novu ljubljansku banku, te presude nije bilo moguće realizirati. Neki od oštećenih štediša nakon toga su podnijeli tužbe Europskom sudu za ljudska prava.

Tužene su BiH, ali i druge države nastale na području bivše Jugoslavije, a u jednom takvom predmetu poznatom pod nazivom 'Ališić i drugi', do kraja godine očekuje se odluka o meritumu. To bi onda bio temelj za rješavanje svih drugih sličnih slučajeva.

'Prema tome, Bosna i Hercegovina će pričekati odluku Europskog suda za ljudska prava, te bilo kakvi pregovori u ovom momentu nisu prihvatljivi s obzirom na to da se donošenje presude suda očekuje do kraja ove godine', izjavio je Kelić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene