Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje je kada

'BiH će sigurno postati članica NATO-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosna i Hercegovina sigurno će postati članica NATO-a i jedino je pitanje koliko će trebati vremena za provedbu reformi koje tome prethode, izjavio je general John Bullard, zapovjednik stožera NATO-a u Sarajevu.

'Nije pitanje hoće li nego kada će BiH postati članica NATO-a', izjavio je američki general u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski 'Dnevni avaz'. Zapovjednik stožera NATO-a u BiH podsjetio je kako su sve bitne političke strukture u toj državi jasno iskazale potporu pridruživanju savezu te da je na njima sada uspostaviti mehanizme koji će osigurati da BiH 'jednim glasom komunicira s Bruxellesom'.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Goran Grlić Radman - 2 EU samit u prosincu Traži se otvaranje pregovora s BiH: "Svaka druga odluka bila bi loša za stabilnost i sigurnost"

Pridruživanju NATO-u za sada se glasno protive tek oporbene stranke u Republici Srpskoj dok je vladajuća Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika sklona raspisivanju referenduma o tom pitanju na entitetskoj razini. Rasprave o ovome pojačane su u BiH uoči provedbe općih izborna najavljenih za listopad.

'Izbori ne smiju biti izgovor za onemogućavanje reformi. Ako bi se to dopustilo, BiH bi i naredne godine bila u istoj situaciji u kojoj je i danas', izjavio je Bullard. Unatoč političkim napetostima koje vladaju u BiH, Bullard je ocijenio kako ne postoji izravna prijetnja njenoj sigurnosti jer je cijela zemlja na putu ka NATO-u i Europskoj uniji.

Pojašnjavajući što BiH u može i treba učiniti kako bi u dogledno vrijeme dobila Akcijski plan za članstvo (MAP) kao posljednji korak prije punopravnog članstva u NATO-u, američki je general kazao kako je to prije svega rješavanje pitanja vlasništva nad pokretnom i nepokretnom vojnom imovinom kao i viška naoružanja i streljiva koje je uglavnom zastarjelo.

>> 'Izlaz za BiH je članstvo u NATO-u'

Istaknuo je kako se to zastarjelo oružje i streljivo mora uništiti te da se ne smije dalje prodavati. Komentirajući moguće povećanje udjela oružanih snaga BiH u operacijama poput one u Afganistanu, general Bullard je kazao kako bi NATO pozdravio takvu odluku te da se trenutačno razmatra nekoliko opcija kako to realizirati. Podsjetio je i da je BiH odlučila donirati vladi Afganistana 60 haubica te oko 15 tisuća strojnica što je ocijenjeno 'velikodušnom ponudom'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene