Obavijesti Video Pretražite Navigacija
100 000 birača za izbore 2014.

BiH: Bošnjaci žele na izborima 2014. blokirati Dodika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici tridesetak nevladinih organizacija i udruga iz Bosne i Hercegovine, koje okupljaju Bošnjake prognane s područja današnje Republike Srpske, u utorak su u Sarajevu potpisali sporazum o kampanji koju će provesti kako bi do provedbe općih izbora u BiH 2014. godine osigurali registraciju između 80 i 100 tisuća birača u RS-u i tako utjecali na izbor najmanje pet zastupnika iz tog entiteta u Zastupnički dom parlamenta BiH.

Neformalna koalicija, koja je nazvana '1. ožujka' u znak podsjećanja na taj datum 1992. godine kada je uspješno proveden referendum o neovisnosti BiH od bivše SFRJ, ima za cilj poništavanje rezultata etničkog čišćenja i genocida počinjenog na teritoriju RS, izjavio je novinarima koordinator inicijative Emir Suljagić.

'Želimo osigurati da ljudi doista mogu glasovati tamo gdje su i živjeli prije rata i našli smo nenasilan put borbe protiv tekovina nasilja i genocida', kazao je Suljagić koji je već koordinirao pojačanu registraciju bošnjačkih birača u Srebrenici uoči proteklih općinskih izbora za načelnika na kojima je pobijedio bošnjački kandidat.

Uz poziv prognanicima s područja RS da se u što većem broju prijave u tom entitetu kako bi tamo mogli glasovati na općim izborima 2014. godine, bošnjačke prognaničke udruge planiraju svim zainteresiranim političkim strankama ponuditi zajedničku multietničku listu kandidata za zastupnike u državnom parlamentu.

Kako je objasnio Suljagić, potporu takvoj zamisli već je dala Socijaldemokratska partija BiH (SDP).

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Milorad Dodik i Vladimir Putin Planira "ekonomsku uniju" Dodika baš briga za američke sankcije: "Imam druge prijatelje, Vučića, Putina i Orbana..."

>> Lagumdžija i Radončić u Srebrenici u koaliciji s Dodikom, Bošnjaci ogorčeni

Ukoliko bi ovakva inicijativa postigla željeni rezultat, pet zastupnika izabranih s takve liste zapravo bi spriječili stranke sa srpskim predznakom da koriste mehanizam tzv. entitetskog glasovanja u državnom parlamentu kojim sada uspješno blokiraju donošenje različitih zakona, a posebice onih koji predviđaju jačanje državnih tijela vlasti.

Entitetsko glasovanje podrazumijeva da za svaki zakon mora glasovati ne samo natpolovična većina zastupnika, nego i natpolovična većina unutar kluba kojega čine zastupnici iz svakog entiteta.

'Mi jednostavno više ne želimo da Milorad Dodik uvjetuje hoće li BiH biti članica NATO-a ili da određuje pod kojim ćemo uvjetima mi bili članica Europske unije', kazao je Suljagić optužujući vlasti RS da Bosnu i Hercegovinu 'već 17 godina drži u blatu'.

Iako za sada nema hrvatskih udruga koje su formalno pristupile ovoj inicijativi, Suljagić je kazao kako su ostvareni kontakti s nekima od njih koje okupljaju prognane Posavljake, a najavio je kako će se o svemu razgovarati i s predstavnicima vjerskih zajednica te i od njih tražiti potporu ovom projektu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene