Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Može li se spriječiti sukob?

"Misiju se svjesno uvlači u vojnu psihozu'': Ukrajina traži sastanak Rusije i OESS-a. Cure detalji razgovora dva predsjednika

Biden prijeti Putinu, iz Rusije poručuju da ne strepe od američkih sankcija, Velika Britanija poručuje kako je napad pitanje dana, a Njemačka strahuje od novog rata. "Upozorenja o neposrednoj ruskoj invaziji samo siju paniku", upozorava ukrajinski predsjednik.

- Bijela kuća upozorila je da ruski napad na Ukrajinu može početi u svakom trenutku, i to bombardiranjem iz zraka.

-Telefonski razgovor između Putina i Bidena nije smirio sve jače tenzije između Rusije i Ukrajine 

- "Upozorenja o neposrednoj ruskoj invaziji samo siju paniku", upozorava ukrajinski predsjednik

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

23:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je američkog kolegu Joea Bidena da brzo posjeti Ukrajinu u telefonskom razgovoru održanom unedjelju, objavio je njegov ured u Kijevu.

"Uvjeren sam da će vaš dolazak u Kijev idućih dana, koji su ključni za stabiliziranje situacije, biti snažan signal i pridonijeti deeskalaciji", rekao je Zelenskij Bidenu, prema priopćenju iz ureda ukrajinskog predsjednika.

"Očekujemo da će to pomoći spriječiti širenje panike", citira Ured.

Zelenskij je ranije izrazio nezadovoljstvo zbog stalnih procjena o ratu i rekao da su takva upozorenja imala negativan učinak na ekonomiju i na nacionalnu valutu.

Bijela kuća nije htjela komentirati pozivnicu. Američka mreža CNN citirala je neimenovanog ukrajinskog dužnosnika koji je rekao je izostao Bidenov pozitivan odgovor na tu zamisao.

Zelenskij je zahvalio Sjedinjenim Državama na njihovoj podršci i rekao da Ukrajina razumije prijetnje kojima je izložena i da je spremna za svaki scenarij.

21:50 Ukrajina je u nedjelju zatražila da unutar 48 sati želi s Rusijom i Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) razgovarati o gomilanju ruskih vojnih snaga u blizini svojih granica i na Krimu.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da Rusija nije odgovorila na zahtjev koji joj je Ukrajina uputila u petak, a u kojem, pozivajući se na dio sporazuma o sigurnosti iz tzv. Bečkog dokumenta, traži od Rusije da objasni provođenje aktualnih vojnih aktivnosti.

“Zbog toga sada poduzimamo sljedeći korak i zahtijevamo sastanak s Rusijom i svim uključenim državama u roku od 48 sati kako bismo razgovarali o jačanju i pregrupiranju ruskih vojnih snaga duž naše granice i na privremeno okupiranom Krimu”, napisao je Kuleba na Twitteru.

“Ako je Rusija ozbiljna kada govori o nedjeljivosti sigurnosti na prostoru OESS-a, onda mora ispuniti svoju obavezu o vojnoj transparentnosti kako bi smanjila napetosti i povećala sigurnost za svih”, dodao je također Kuleba u svojoj objavi.

Rusija kritizira pozive na povlačenje promatrača OESS-a

Američki promatrači iz misije OESS-a u nedjelju su automobilima napustili istočni grad Donjeck koji je pod kontrolom pobunjenika, prenosi Reuters. Rusko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je pozive da promatrači OESS-a napuste Ukrajinu.

"Ta odluka nas zabrinjava", rekla je glasnogovornica Marija Zaharova u Moskvi u nedjelju navečer. "Misiju se svjesno uvlači u vojnu psihozu koju potiče Washington i koristi se njome kao sredstvom moguće provokacije", rekla je Zaharova, kako je prenosi njemačka agencija dpa.

OESS je u misiji u Ukrajini koja uključuje i civilni nadzor u separatističkim republikama Donjecku i Luhansku gdje traje rat od 2014. godine u kojem je živote izgubilo više od 14 tisuća ljudi.

OESS je objavio izjavio u kojoj kaže da su neke "države sudionice" rekle svojim građanima da napuste Ukrajinu, no dodaje da misija nastavlja rad.

Do sada je 21 pripadnik OESS-a napustio Donjeck, a još više od 30 to planira učiniti, rekao je diplomatski izvor.

Drugi izvor, na koji se također poziva Reuters, govori da je 160 pripadnika OESS-a napustilo Ukrajinu, među njima Nizozemci, Danci, Kanađani, Slovaci, Albanci.

Te brojke Reuters nije mogao potvrditi iz drugih izvora.

20:50 Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim rekao da Ukrajina može sigurno računati na podršku SAD-a u očuvanju njezina suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Biden je rekao Zelenskom da će Sjedinjene Države i njihovi partneri i saveznici promptno odgovoriti na bilo kakvu agresiju Rusije prema Ukrajini, navodi Bijela kuća u svom priopćenju.

"Dvojica predsjednika suglasila se da je važno nastaviti diplomaciju i uvjeravanja kao odgovor na rusko vojno jačanje uz granice Ukrajine", objavio je Washington u priopćenju nakon razgovora.

20:20 Visoki američki dužnosnici rekli su u nedjelju da ne mogu potvrditi podatak američke obavještajne službe da Rusija planira u srijedu napasti Ukrajinu, ali se mogu truditi da spriječe "iznenadni" napad tako što će podijeliti sve što znaju o ruskim planovima.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan ponovio je da ruska invazija može početi bilo koji dan, a predsjednik Joe Biden rekao je da će podržati Ukrajinu nakon svake invazije i da će braniti teritorij NATO-a.

"Ne može savršeno predvidjeti koji dan, ali već neko vrijeme govorimo da invazija može početi - velika vojna akcija Rusije na Ukrajinu mogla bi početi od sada svaki dan. To znači i sljedeći tjedan prije završetka Olimpijskih igara", odgovorio je Sullivan za CNN na pitanje može li potvrditi da je srijeda dan napada.

"Branit ćemo svaki pedalj NATO-ova teritorija, svaki pedalj teritorija prema Članku 5 (Sjevernoatlantskog ugovora) i mislim a će Rusija potpuno razumjeti tu poruku", rekao je Sullivan u zasebnom intervjuu za CBS.

Ukrajina nije članica saveza NATO i stoga ne potpada pod Članak 5.

I glasnogovornik Pentagona John Kirby odbio je u nedjelju potvrditi obavještajni podatak da Rusija planira napad u srijedu.

"Ne mogu potvrditi ta izvješća", rekao je Kirby za "Fox News Sunday" te je i on ustvrdio da ruska vojna akcija može početi bilo koji dan.

"Ponavljam, takve procjene dolaze iz raznih izvora. Ne samo iz obavještajnih, već i onih koje vidimo na terenu", rekao je Kirby.

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u nedjelju s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Washington danima upozorava da se boji "iminentne" invazije, da je više od 100.000 ruskih vojnika blizu ukrajinske granice, a Rusija je počela vojne manevre u Crnom moru i Bjelorusiji, de facto okružujući zemlju.

18:00 Gradonačelnik Kijeva i bivši boksački prvak Vitalij Kličko izjavio je da su, u slučaju da Rusija ipak napadne, gradske vlasti odobrile plan evakuacije.

Kličko se nada međunarodnoj pomoći i zahtijeva: "Ako Olaf Scholz i drugi šefovi država sada razgovaraju s Vladimirom Putinom, trebali bi mu jedno jasno reći: cijela naša zemlja branit će se od napada i to će imati ozbiljne posljedice'', kazao je Kličko, prenosi Bild.

Podsjetimo, Kličko je početkom godine rekao da će oružjem braniti Ukrajinu. ''Počne li vojna agresija, ja ću kao bivši vojnik uzeti strojnicu i krenuti u rat", rekao je.

17:45 U nedjelju će razgovarati ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i američki predsjednik Joe Biden, rekao je glasnogovornik ukrajinskog čelnika, prenosi Reuters.

Objavljeno je da će dvojica čelnika "razgovarati o sigurnosnoj situaciji i diplomatskim naporima oko smirivanja sukoba".

17:38 ''Europa je možda na rubu rata'', kazao je za RTL/NTV u nedjelju njemački vicekancelar Robert Habeck, prenosi Guardian.

13:57 Moskva "ne mari" za opasnost od zapadnjačkih sankcija u slučaju invazije na Ukrajinu, otvoreno je rekao ruski veleposlanik u Švedskoj. "Oprostite mi na izrazu, ali boli nas briga za sve njihove sankcije", rekao je Viktor Tatarintsev za list Aftonbladet u intervjuu objavljenom u subotu navečer na internetskim stranicama švedskog tabloida.“Dosad su nam već nametnuli toliko sankcija, a one su, na određen način imale pozitivan učinak na naše gospodarstvo i poljoprivredu”, istaknuo je Tatarintsev na odličnom švedskom. Radi se o iskusnome rusom diplomatu koji je u Švedskoj već obnašao nekoliko funkcija.

"Nove sankcije nisu pozitivne, ali nisu ni tako loše kako ih Zapad predstavlja", dodao je. Tatarintsev smatra da zapadne zemlje ne shvaćaju ruski mentalitet, pa je objasnio: "Što više Zapad vrši pritisak na Rusiju, to će ruski odgovor biti jači". Tatarintsev je u intervjuu pokušao uvjeriti novinare da Rusija pokušava izbjeći rat. "Ovo je najiskrenija želja naših političara. Posljednja stvar koju ljudi u Rusiji žele je rat."

11:52 Derek Chollet, visoki dužnosnik američkog State Departmenta, pojasnio je na što je američki predsjednik Joe Biden mislio kad je rekao da će Rusija pretrpjeti "brze i teške posljedice" u slučaju invazije na Ukrajinu. Chollet je na BBC-ju, rekao da bi američki odgovor išao u dva glavna smjera. Prvi je uvođenje značajnih sankcija koje bi, kako je rekao, "osakatile rusku ekonomiju". Drugi je jačanje NATO-ovih snaga na istočnim granicama tog vojnog saveza te diplomatska izolacija koja bi značila vojno-strateški korak unazad za Rusiju.

Govoreći o prirodi moguće ruske invazije na Ukrajinu, Chollet je rekao: "Bude li onakva kakve se pribojavamo, posljedice za Ukrajinu bit će jako opasne", javlja Guardian. 

11:51 U Ukrajini se nalazi 114 hrvatskih državljana, rekao je u nedjelju šef diplomacije Gordan Grlić Radman, dodavši kako zasad nema razloga za zatvaranje hrvatskog veleposlanstva u Kijevu.

10:45 BBC je objavio video u kojem objašnjavaju kako je došlo do vrhunca tenzija oko Ukrajine.

9:10 Britanski ministar obrane Ben Wallace je u razgovoru za Sunday Times upozorio da je ruski napad na Ukrajinu "vrlo vjerojatan" unatoč diplomatskim naporima da do rata ne dođe.

9:01 Joe Biden je u telefonskom razgovoru, koji je trajao jedan sat, zaprijetio Vladimiru Putinu da će Rusija snositi teške posljedice u slučaju invazije. Na američka nagađanja o napadima reagirao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski te zatražio dokaze za tvrdnje o skoroj invaziji.

"Istina je da mi imamo drukčije informacije od naših prijatelja, pa sada naši najbolji prijatelji takvim vijestima stvaraju na terenu najvećeg neprijatelja - paniku koja nam nije potrebna", komentirao je Volodimir Zelenski.

9:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin je u subotu telefonskom razgovoru američkom predsjedniku Joeu Bidenu rekao da će Moskva razmotriti ideje koje je iznio, a odnose se na rješavanje sigurnosnih zahtjeva Rusije, no da se one i dalje ne bave ključnim ruskim problemima, objavio je Kremlj. Biden i Putin su razgovarali telefonom usred napetosti nastalih zbog razmještaja ruske vojske na ukrajinskoj granici, što je potaknulo bojazan od moguće skore invazije na Ukrajinu, no Rusija je dosad više puta demantirala takve planove.

Na konferenciji za novinare, dužnosnik Kremlja Jurij Ušakov poziv je opisao kao poslovni razgovor, no dodao je da u njegovoj pozadini stoji "histerija" koja se razvila na Zapadu u pogledu potencijalnog ruskog napada za koju je rekao da je apsurdna.

8:00 State Department je većini članova američkog veleposlanstva naredio da napuste Ukrajinu, a još u petak je svim privatnim osobama savjetovao da zemlju napute u roku od 48 sati. Više je zemalja svojim građanima u Ukrajini tijekom tjedna dalo naputak da napuste tu zemlju, a Izrael, Portugal, Bugarska i Hrvatska tom su se popisu pridružile u subotu.

7:00 Washington je u petak objavio da bi ruska invazija na Ukrajinu, koja bi vjerojatno započela zračnim napadom, mogla početi u bilo kojem trenutku. Moskva je više puta osporila verziju događaja kakvim ih prikazuje Washington, kazavši da je blizu ukrajinske granice razmjestila više od 100.000 vojnika kako bi se zaštitila od mogućeg napada NATO-ovih saveznika.

06:01 Rusija je optužila američku podmornicu za nedozvoljen upad u njene vode.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene