Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednodnevni posjet

Biden u Turskoj smiruje napetosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki potpredsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu u Ankari da "razumije snažne osjećaje" turske vlade i naroda u vezi s propovjednikom Fethullahom Guelenom koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama i kojeg Ankara optužuje za propali puč 15. srpnja.

No Turska će morati pružiti više dokaza koji terete 75-godišnjeg bivšeg imama želi li ishoditi njegovo izručenje, dodao je, napomenuvši da nije podnesen "nijedan dokaz" o njegovoj navodnoj umiješanosti u neuspjeli državni udar.

Pročitajte i ovo Izbori u Americi Izborna utrka Sraz u Americi: U SAD-u se ovo nije dogodilo gotovo 70 godina Joe Biden gube podršku Biden napao velikog saveznika i zaprijetio: "To je crvena linija!"

Jednodnevni posjet Bidena Turskoj trebao bi pridonijeti poboljšanju odnosa dvoje saveznika u NATO-u koje su na kušnju stavili propali državni udar i nestrpljivi pozivi Ankare na Guelenovo izručenje.

Biden koji je ustvrdio da Washington "surađuje s turskim vlastima", istaknuo je da su savezni sudovi nadležni za odluku o sudbini imama koji je stvorio golemu mrežu dobrotvornih organizacija, škola i poduzeća i živi u Pennsylvaniji.

"Nemamo nikakva, baš nikakva interesa da štitimo osobu koja bi naštetila savezniku, ali moramo poštovati zahtjeve na polju pravosudnih normi" u SAD-u, dodao je.

Za taj proces "treba vremena (...) Ljutnja turskog naroda sasvim je razumljiva", rekao je Biden.

Velika većina Turaka drži, čini se, da je Guelen odgovoran za propali puč koji je pratila velika čistka njegovih pristaša u turskim javnim službama i civilnim udrugama. Bivši imam je formalno zanijekao bilo kakvu umiješanost.

Nakon susreta s predsjednikom Tayyipom Recepom Erdoganom Biden je istaknuo da će trajanje postupka "ovisiti o podnesenim dokazima. Sve dosad, to jest do jučer, za državni udar nije podnesen nikakav dokaz".

"Kada idete na američki sud ne možete reći 'on je loš dečko', nego 'ovaj muškarac ili ova žena počinili su takvo i takvo kazneno djelo", dodao je.

Američki potpredsjednik se usto ispričao Erdoganu što nije uspio doći ranije.

Biden, jedini visoki američki dužnosnik koji održava bliske veze s Erdoganom, najviši je zapadni čelnik koji je posjetio Tursku nakon 15. srpnja.

Turski predsjednik je pak podsjetio da je "što brže" Guelenovo izručenje njegova glavna zadaća, dodajući: "Mislim da će SAD poduzeti nužne mjere kako bi odgovorio na opravdana očekivanja Turske u vezi s time". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene