447829
447829
447829
447829
447829

Biden u Turskoj smiruje napetosti

  • , 24.08.2016., 22:15
  • Autor:
  • komentara

Američki potpredsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu u Ankari da "razumije snažne osjećaje" turske vlade i naroda u vezi s propovjednikom Fethullahom Guelenom koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama i kojeg Ankara optužuje za propali puč 15. srpnja.

 
 
 
 
Joe Biden (Foto: AFP)
Joe Biden (Foto: AFP)

No Turska će morati pružiti više dokaza koji terete 75-godišnjeg bivšeg imama želi li ishoditi njegovo izručenje, dodao je, napomenuvši da nije podnesen "nijedan dokaz" o njegovoj navodnoj umiješanosti u neuspjeli državni udar.

Jednodnevni posjet Bidena Turskoj trebao bi pridonijeti poboljšanju odnosa dvoje saveznika u NATO-u koje su na kušnju stavili propali državni udar i nestrpljivi pozivi Ankare na Guelenovo izručenje.

Biden koji je ustvrdio da Washington "surađuje s turskim vlastima", istaknuo je da su savezni sudovi nadležni za odluku o sudbini imama koji je stvorio golemu mrežu dobrotvornih organizacija, škola i poduzeća i živi u Pennsylvaniji.

"Nemamo nikakva, baš nikakva interesa da štitimo osobu koja bi naštetila savezniku, ali moramo poštovati zahtjeve na polju pravosudnih normi" u SAD-u, dodao je.

Za taj proces "treba vremena (...) Ljutnja turskog naroda sasvim je razumljiva", rekao je Biden.

Velika većina Turaka drži, čini se, da je Guelen odgovoran za propali puč koji je pratila velika čistka njegovih pristaša u turskim javnim službama i civilnim udrugama. Bivši imam je formalno zanijekao bilo kakvu umiješanost.

Nakon susreta s predsjednikom Tayyipom Recepom Erdoganom Biden je istaknuo da će trajanje postupka "ovisiti o podnesenim dokazima. Sve dosad, to jest do jučer, za državni udar nije podnesen nikakav dokaz".

"Kada idete na američki sud ne možete reći 'on je loš dečko', nego 'ovaj muškarac ili ova žena počinili su takvo i takvo kazneno djelo", dodao je.

Američki potpredsjednik se usto ispričao Erdoganu što nije uspio doći ranije.

Biden, jedini visoki američki dužnosnik koji održava bliske veze s Erdoganom, najviši je zapadni čelnik koji je posjetio Tursku nakon 15. srpnja.

Turski predsjednik je pak podsjetio da je "što brže" Guelenovo izručenje njegova glavna zadaća, dodajući: "Mislim da će SAD poduzeti nužne mjere kako bi odgovorio na opravdana očekivanja Turske u vezi s time". (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se