Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povezn s mafijom

Berlusconijev suradnik Dell'Utri osuđen na 7 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prizivni sud u Palermu izvijestio je da je dugogodišnji bliski suradnik talijanskoga premijera Silvija Berlusconija, senator Marcello Dell'Utri osuđen na sedam godina zatvora zbog povezanosti mafijom.

Marcello Dell'Utri (68) senator Republike Italije, 2004. je u prvostupanjskom procesu nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora zbog vanjske suradnje s Cosom Nostrom pri čemu je optužen da je služio kao veza između mafije i talijanske poslovne i političke elite. S Berlusconijem blisko surađuje još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izgubio potporu Berlusconija Talijanski premijer večeras daje ostavku Slika nije dostupna Proračun do Božića Barroso: Izbori u Italiji ne smiju zaustaviti reforme

Berlusconi, međutim, nije povezan sa slučajem Dell'Utrija.
Gaspare Spatuzza, jedan od najmračnijih mafijaških ubojica, a potom ‘pokajnik’, optužio je u prosincu prošle godine u sudnici u Torinu Silvija Berlusconija i Marcella Dell'Utrija da su bili suradnici i saveznici sicilijanske mafijaške kriminalne organizacije Cose Nostre. No sud u Palermu Spatuzzinu je prosinačku izjavu odbacio.

Dell'Utrijeva obrana u utorak je pozdravila odluku suda prema kojoj nema dokaza za bilo kakvu povezanost njihova klijenta s mafijom nakon 1992., godine u kojoj je Cosa Nostra pokrenula niz brutalnih napada u Italiji, izvješćuje Reuters.

Spatuzza je, naime, pred sudom rekao da mu je u siječnju 1994., nedugo prije neuspjela mafijaškoga terorističkog atentata na Olimpijski stadion u Rimu, njegov mafijaški šef Giuseppe Graviano rekao da je godinu dana ranije sklopio politički dogovor s ‘Berlusconijem, onim čiji je Canale 5, i s jednim zemljakom, Dell'Utrijem’, prenosi France presse.

Dell'Utri je Berlusconiju 1993. pomogao u osnivanju pokreta Forza Italia, s kojim je on odmah osvojio vlast na izborima sljedeće godine. Dell'Utri je tada bio organizacijski tajnik stranke, nedugo zatim postao je upravitelj Fininvesta, a istodobno je od 1996. stalno senator.

Obrazloženje suda mora se objaviti u roku od 90 dana. Dell'Utrijevi odvjetnici su izjavili kako nisu zadovoljni presudom suda o sedmogodišnjoj kazni zatvora te razmatraju mogućnost ulaganja žalbe. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene