Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Berlusconi sa svojom djecom želi spasiti Alitaliju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerski kandidat desnog centra i čelnik Stranke sloboda Silvio Berlusconi usprotivio se prodaji talijanske zrakoplovne kompanije Alitalije francusko-nizozemskoj kompaniji Air France-KLM te je predložio stvaranje talijanske skupine poduzetnika koji bi spasili nacionalnu kompaniju, a u skupini bi se nalazila i njegova djeca.

"Ja sam spreman žrtvovati se (u kupovini Alitalije), ali bi me optužili da imam interese. Mogao bih sudjelovati zajedno s drugima, a i moja djeca ne bi bila protiv", rekao je Berlusconi, te dodao kako bi operaciju kupovine Alitalije vodila talijanska kompanija Air One, te kako bi u financijskoj konstrukciji mogle sudjelovati i neke talijanske banke poput Bance Intesa. No, ta banka je odmah opovrgnula svoje zanimanje za kupovinu Alitalije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Zemlja treba spokoj' Hoće li presuda Berlusconiju uzdrmati talijansku vladu? Slika nije dostupna Borba za fotelju Italija: Lijevi centar hoće Prodija za predsjednika

Predsjednik kompanije Air France-KLM, Jean-Cyril Spinetta, objasnio je na konferenciji za novinare u Rimu cijeli plan kupovine Alitalije u kojoj bi otkaze dobilo oko 2.100 zaposlenih, te je najavio razgovore sa sindikatima, najvjerojatnije 25. ožujka. Alitalia bi trebala smanjiti broj zrakoplova sa sadašnjih 174 na 137, a Air France bi Alitaliji povećala kapital s milijardom eura.

Spinetta je iznio kako je 1997. dohodak kompanije Air France bio 8 milijardi eura, a Alitalije 5 milijardi, a u 2007. je dohodak Air France bez KLM-a iznosio 16 milijardi, a Alitalije 4 milijarde eura. Air France je mogao ulagati u razvitak, dok Alitalia nije jer je poslovala s gubitkom bez obzira na ukupni dohodak. Zbog toga je potrebno s rezovima ozdraviti talijansku kompaniju.

Sudbina Alitalije postala je predmetom rasprava u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore 13. travnja. Berlusconi optužuje vladu lijevog centra premijera Romana Prodija da želi prodati kompaniju strancima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene