Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razočaran bivši premijer

Berlusconi optužio Montija za dogovor s ljevicom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši talijanski premijer i čelnik tamošnje desnice Silvio Berlusconi optužio je tehnokratskog talijanskog premijera na odlasku Marija Montija da je svojim najavljenim sudjelovanjem na općim izborima na čelu stranaka centra zapravo sklopio savez s ljevicom kako bi ostao na vlasti.

Monti je stao na čelo tehnokratske vlade prije godinu dana kako bi Italiju spasio od duboke financijske krize. Na položaju premijera naslijedio je upravo neuspješnog i skandalima ranjenog Berlusconija. Monti je u petak objavio da je na parlamentarnim izborima za dva mjeseca spreman voditi koaliciju centrističkih stranaka koje podupiru njegov europski i reformski plan.

Monti, o čijem se mogućem angažmanu na izborima dugo nagađalo, tako se postavio između dva tradicionalna talijanska politička pola - Demokratske stranke (PD) na ljevici i Berlusconijeve konzervativne stranke Narod sloboda (PDL) na desnici. 'Tradicionalna podjela na ljevicu i desnicu ima povijesnu i simboličku vrijednost' za državu, no 'ona ne ističe stvarni savez koji Italija treba, onaj koji je usredotočen na Europu i reforme', rekao je Monti u petak nakon sastanka s čelnicima stranaka centra.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Najavio razmjenu talaca Izraelski premijer poslao poruku Hamasu: "Nećemo stati dok ne budemo imali potpunu pobjedu" Slika nije dostupna Šest posto prednosti Lijevi centar u snažnom vodstvu na talijanskim izborima

>> Berlusconi bivšoj ženi mora plaćati 100.000 eura NA DAN!

Berlusconi je rekao da je razočaran takvim Montijevim postupkom i smatra nepoštenim što iskorištava 'svjetla pozornice' koje mu je priskrbilo tehnokratsko imenovanje, a ne izbori.

'Ova grupacija je stvorena kako bi favorizirala ljevicu', kazao je Berlusconi u kratkoj izjavi novinarima, argumentiravši to poklapanjem Montijeva reformskog i političkog programa PD-a. Montiju treba pomoć ljevice kako bi nastavio s provedbom štednje i nametanja poreza, kazao je bivši premijer i dodao je kako se nada da talijanski birači 'neće upasti u tu klopku'.

Talijanski demokršćani (UDC), najveća i najstarija talijanska stranka centra, koja je objavila suradnju s Montijem, opovrgla je bilo kakvu povezanost s ljevicom. 'Naša incijativa nije rođena s podrškom PD-a i nema nikakve dogovorene koalicije', kazao je čelnik UDC-a Pier Ferdinando Casini.

Ispitivanja javnoga mnijenja pokazuju da će PD osvojiti uvjerljivu većinu u donjem domu talijanskog parlamenta, ali i da će im trebati suradnja sa strankama centra za kontrolu nad Senatom. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene