Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Uništenava se vjera u demokraciju'

Berlinska blagajnica u središtu rasprava o 'trulom' kapitalizmu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Berlinska blagajnica koja je nakon 31 godine rada u supermarketu Kaiser's dobila otkaz jer ju je šef optužio za krađu 1,3 eura (9, 50 kuna) našla se u središtu rasprava o naravi kapitalizma u Njemačkoj.

Čelnici glavnih političkih stranaka kritizirali su otkaz Barbari Emme, osobito stoga što 50-godišnja blagajnica niječe optužbe da je ukrala povratnu naknadu za bocu vrijednu 1,3 eura. Wolfgang Thierse, potpredsjednik parlamenta iz redova SPD-a, sudsku je presudu kojom je blagajnici potvrđen otkaz nazvao 'barbarskom' i upozorio da bi takvi slučajevi mogli 'uništiti povjerenje građana u demokraciju'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važan pomak Šuica poručila: ''Glasanje treba biti dopušteno i mladima od 16 i 17 godina'' Andrej Plenković Resurs budućnosti Zašto Hrvatska propušta iskoristiti naftu 21. stoljeća? ''Razloge zaostanja treba tražiti u nedostatku političke volje vladajućih''

Horst Seehofer, čelnik Kršćansko-socijalne unije (CSU), ističe da slučaj otvara pitanje o kapitalizmu koji mnogi preispituju uslijed globalne financijske krize. 'Nije mi jasno kako se može otpustiti blagajnicu zbog 1,3 eura dok menadžeri koji su skrivili milijarde eura gubitaka mogu zadržati svoj posao', rekao je Seehofer.

>> Blagajnici otkaz zbog pronevjere 1,3 eura

Slučaj 'Barbare E.' nadvio se nad predstojećom njemačkom izbornom kampanjom na način sličan onome 'vodoinstalatera Joea' koji je jedno vrijeme bio u središtu američke predsjedničke kampanje kao personifikacija običnog radnika u teškim vremenima. 'Telefon mi neprestano zvoni', rekla je Emme u razgovoru za Bild. 'Nažalost, nitko mi ne nudi posao, što i nije čudno s obzirom na to kakva mi optužba visi nad glavom', rekla je. Šef Kaiser'sa Bernd Ahlers izjavio je da je kompanija otpustila blagajnicu jer je u nju nakon krađe izgubila povjerenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene