Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužili je da laže

NAPETI ODNOSI NA RELACIJI BERLIN MOSKVA 'Ovo smatramo neprijateljskim potezom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Berlin je u ponedjeljak optužio Moskvu da laže kada tvrdi da je kancelarka Angela Merkel pokušala izvršiti pritisak na Bugarsku kako bi promijenila svoju kandidatkinju za nasljeđivanje Ban Ki-moona na mjestu glavnog tajnika Ujedinjenih naroda.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Martin Schaefer je ocijenio "neprijateljskim potezom" kada je službena predstavnica Rusije "iznijela podatke koji su objektivno lažni".

Pročitajte i ovo Ilustracija Donijeli odluku nakon istrage Njemačka nastavlja suradnju s UNRWA-om: Nema dokaza da su u njihovim redovima bili teroristi Dan nakon terorističkog napada u Moskvi - 1 Iz minute u minutu FOTO Detalji užasnog napada u Moskvi: Svjedoci opisali stravične trenutke, nakon Putina oglasio se i Zelenski

Dan ranije je glasnogovornica ruske diplomacije Maria Zaharova izjavila da je na summitu G20, početkom rujna Moskva jasno dala na znanje Merkel da je neprihvatljiv svaki izravni i neizravni pokušaj vršenja pritiska na Bugarsku.

To se zbiva dok Sofija, kako javljalju neki mediji, u posljednjem trenutku radi na promjeni kandidatkinje za mjesto glavnog tajnika UN-a. Navodno se radi o povlačenju šefice UNESCO-a Irine Bokove i predlaganju zamjenice predsjednike Europske komisise Kristaline Georgieve.

Glasnogovornik EK nije u ponedjeljak želio komentirati špekulacije tiska. Zamjenica premijera Bugarske Rumiana Batšvarova je rekla u ponedjeljak da kanidatura Bokove ne ulijeva nadu u uspjeh i da će biti novih informacija o toj temi sljedećih dana.

U utrci za nasljednika Ban Ki-moona je desetak kandidata i ništa ne sprječava kandidaturu u posljednji trenutak, iako je proces imenovanja pokrenut. Ime sljedećeg glavnog tajnika bi trebao biti objavljen najranije u listopadu.

Nakon četiri glasanja Vijeća sigurnosti, bivši portugalski premijer Antonio Guterres je i dalje vodeći među kandidatima koji od siječnja žele naslijediti Ban Ki-moona na mjestu glavnog tajnika Ujedinjenih naroda. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene