Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Informacije nisu točne'

Berlin demantira navodne izjave Merkel o grčkom referendumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel demantirao je izjave koje je bio objavio ured privremenog grčkog premijera i po kojima je Merkel predložila održavanje referenduma u Grčkoj o ostanku zemlje u eurozoni.

'Objavljene informacije po kojima je kancelarka grčkom predsjedniku Karolosu Papouliasu predložila referendum nisu točne', rekao je glasnogovornik za agenciju France Presse.

Nešto ranije je ured privremenog grčkog premijera Panagiotisa Pikramenosa rekao u priopćenju da je Merkel u razgovoru s grčkim predsjednikom Karolosom Papouliasom 'iznijela ideju o organiziranju referenduma zajedno s izborima, o tome žele li grčki građani ostati u eurozoni'.

Njemačka kancelarka se ranije žestoko protivila prijedlogu o održavanju referenduma u Grčkoj koji je u listopadu iznio tadašnji premijer, socijalist Georgi Papandreou.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne želi Grčku izvan eurozone Merkel: Srce mi krvari kad vidim koliko je onih s malim plaćama Slika nije dostupna Dan odluke Grčki parlament glasuje o povjerenju Vladi

>> Mjere štednje 'pale' u vodu, Grčka pred izlazom iz eurozone, a stotine milijardi eura dolaze na naplatu

Papandreou je zatim morao dati ostavku, pošto su mu povjerenje uskratili njegovi zastupnici nezadovoljni mjerama štednje što ih diktiraju EU, MMF i ECB.

Izlazak Grčke iz eurozone sve se češće spominje otkako stranke nisu uspjele formirati vladu nakon parlamentarnih izbora 6. svibnja na kojima su snažnu potporu birača dobile stranke koje se protive štednji.

Tržišta sumnjaju u spremnost Grka da nastave proračunsku štednju uvedenu 2010., nakon uspjeha radikalne ljevičarske stranke, što potiče bojazan da Grčka neće ispunjavati svoje obveze prema trojci.

Merkel je također u razgovoru s Papouliasom izrazila potporu grčkim naporima na prevladavanju gospodarske krize i istaknula da je Bruxelles voljan proučiti politike koje će potaknuti rast i otvaranje radnih mjesta u Europi.

Gospodarski rast je pri vrhu dnevnog reda izvanrednog europskog summita u Bruxellesu 23. svibnja, istaknuo je ured privremenog grčkog premijera Panagiotisa Pikramenosa. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene