Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog visokih školarina

Beogradski studenti štrajkaju glađu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko desetina studenata beogradskog sveučilišta provelo je noć ispred zgrade srbijanske vlade.

Nastavljaju prosvjed glađu zbog visokih školarina sve dok država ne ispuni njihov zahtjev da školarina bude plaćena svim studentima koji su u protekloj školskoj godini ostvarili 48, od maksimalno mogućih 60 bodova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Postani student' BRUCOŠI POZOR: Zbog OVE GREŠKE mogli biste ostati bez novca! Slika nije dostupna Kakvi su uvjeti Znate li stvarne mogućnosti zapošljavanja i studiranja u inozemstvu?

Studenti su noć proveli u improviziranom šatoru ispred zgrade srbijanske vlade, a tijekom dana se, kako javljaju mediji, očekuje njihov susret s gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom u povodu najava da bi grad mogao pomoći u rješenju studentskih zahtjeva.

Nakon što su prije pet dana prosvjednom šetnjom željeli ukazati na svoje probleme, organizacijski odbor studenata Fakulteta političkih nauka, Fakulteta primijenjenih umjetnosti, Geografskog fakulteta, nekoliko viših škola, kao i predstavnici Filozofskog i Filološkog fakulteta najavili su da će početi štrajk glađu kao posljednji način kojim bi upozorili na problem i zatražili njegovo rješenje.

Fakulteti prihvatili prijedlog

Ministar obrazovanja Žarko Obradović izjavio je kako je studentima ponuđeno da to ministarstvo predloži dekanima fakulteta da studenti koji se sami financiraju, a imaju 60 bodova, budu oslobođeni školarine, a da oni koji imaju 54 i 48 bodova budu oslobođeni 70 posto, odnosno 55 posto školarine.

Po Obradovićevim riječima, dekani triju visokoškolskih ustanova kod kojih su utvrđeni problemi tijekom razgovora sa studentima – Fakulteta političkih znanosti, Geografskog fakulteta i Više elektrotehničke škole – prihvatili su prijedlog da po ponuđenom modelu riješe pitanje školarine svojih studenata.

Studenti su ranije podnijeli svoj zahtjev ministarstvu obrazovanja za oslobođenje od visokih školarina, no sve je završilo neuspjehom, nakon što je ponovljeno da država nema novca za ispunjenje studentskih zahtjeva i za plaćanje školarine onima koji su skupili više od 48 bodova. (Hina)

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene