459074
459074
459074
459074
459074

NOVA UŽASNA DROGA Nema je na svakom koraku, ali ako vam je "podvale" NEMATE ŠANSE

  • , 01.12.2016., 21:48
  • Autor:
  • komentara

Gamahidroksibutirat (GHB), poznatiji kao tekući ecsstasy ili droga za silovanje nedavno je otkriven kod četvorice Beograđana. Policija je prošli tjedan u Beogradu zaplijenila čak 4,5 litara ove droge.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)

GHB, kako neslužbeno doznaje Blic, nije često u prodaji i ne može se naći na svakom koraku nema laboratorija za njezinu proizvodnju, no radi se o izuzetno opasnoj drogi koja u dovoljnoj dozi može i ubiti!

Psihijitar Nenad Baračkov, koji je liječio mnoge ovisnike, kaže da je GHB zapravo lijek za spavanje koji u Srbiji nije na listi lijekova i zbog toga je ilegalan.

''Tzv. tekući ecstasy izaziva duboku uspavanost i zbog toga ga zovu droga za silovanje. Žrtva je potpuno omamljena, uz pravu dozu spavat će oko pet sati i nećete je moći probuditi na duže od nekoliko sekundi, nakon čega će opet zaspati'', pojasnio je Baračkov te dodao kako je stanje omamljenosti tom drogom vrlo slično komi.

''Kao i kod svih lijekova koji djeluju sedativno dovoljno velika doza može da dovede do kome, ali i do smrti'', dodaje. 

Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)

Pojasnio je i kako ime ecstasy nije opravdano, jer GHB nije povezan s tom drogom.

''Ipak, vrlo mala doza koja neće dovesti do uspavljivanja može da utječe da se onaj tko je koristi opusti i zaboravi brige'', kaže psihijatar i pojašnjava da je za omamljivanje i gubitak pamćenja dovoljno nekoliko mililitara GHB-a, a žrtva se doslovce ničega neće sjećati.

O djelovanju ove droge opširno je pisalo Ministarstvo zdravstva Australije koje navodi da GHB nema nikakve veze s ecstasyjem jer ne sadrži MDMA, ali da male doze koje se uz alkohol uzimaju na zabavama mogu djelovati tako što potiču euforiju, a navodno djeluju i kao afrodizijak. Upravo zbog toga se povezuje s ecstasyjem, znatno rasprostranjenijom drogom čiji sastojak MDMA daje korisniku energiju i osjećaj euforije.

Kako izgleda?

Droga je prozirna, a nema ni specifičan miris što je čini neprimjetnom. Okus joj je slankast pa se zbog toga lako miješa sa žestokim alkoholnim pićima, da se ne bi osjetila.

Dodatni problem kod ove droge je što njezina "kvaliteta" ne može biti provjerena, pa se sa sigurnošću ne zna kolika je koncentracija kojih supstanci u bočici. Tako se sa sigurnošću ne može znati što je "dovoljna" doza i lako može doći do predoziranja i smrti.

Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)

Cijena nestabilna

Tekući ecstasy se najčešće prodaje u bočicama od 20 mililitara koje su iste kao i kapi za oči. Cijena ove droge varira, pa se tako može naći za 20, ali i 50 i više eura po bočici.

Najveća policijska zapljena

Policija je prošli tjedan od četvoročlane bande u Beogradu zapljenila čak 4,5 litara ove droge. Uhićeni su tvrdili da je nisu prodavali, ali su kod njih pronađeni pisani podaci o dužnicima i prodaji. Oni su drogu raspačavali po beogradskim klubovima. Grupa je također navela da su pripadnici LGBT populacije, te da su drogu koristili za "čišćenje" prije odnosa.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se