Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Beograd: Odbačena optužnica za granatiranje Dubrovnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu odbacio je u srijedu, zbog bolesti optuženog, optužnicu protiv umirovljenog oficira bivše JNA Vladimira Kovačevića Ramba, koja ga je teretila za granatiranje Dubrovnika 1991. godine.

Na početku suđenja saslušana je vještakinja neuropsihijatrijske struke Gordana Dedić, koja je kazala da okrivljeni Kovačević boluje od jednog od najtežih trajnih duševnih oboljenja i da kod njega neće biti poboljšanja zdravstvenog stanja, te je sudsko vijeće odbacilo optužnicu zbog bolesti koja privremeno sprječava njegovo kazneno
gonjenje.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Slika nije dostupna Odbačena optužnica za granatiranje Dubrovnika

Po riječima vještakinje Dedić, nije bilo moguće procijeniti kakvo je bilo Kovačevićevo mentalno stanje u vrijeme izvršenja kaznenog djela, ali psihijatrijski vještaci koji su ga promatrali
pretpostavljaju da je u to vrijeme on bio sposoban za obavljanje vojnih dužnosti, kako to proizlazi iz raspoložive dokumentacije.

- Kovačević se prvi put psihijatru obratio 1988. godine, ali nema dokaza za to da je tada pokazivao znakove neubrojivosti, kazala je ona.

Kovačević se nalazi na zatvorenom odjelu psihijatrijske klinike Vojno-medicinske akademije u Beogradu i nije prisustvovao početku suđenja.

Predmet protiv Kovačevića bio je prvi koje je Haško tužiteljstvo
ustupilo srbijanskom pravosuđu, nakon što je već za njegova boravka u pritvoru u Scheveningenu ustanovljeno da nije sposoban za suđenje.

Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije preuzelo je optužnicu, koja ga je teretila za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i
granatiranje Dubrovnika 6. prosinca 1991. godine.

Prema optužnici, Kovačević i jedinice kojima je zapovijedao ispalile su tada više stotina projektila na dubrovački Stari grad, pri čemu su poginuli civili Pavo Urban i Tonči Skočko, tri su osobe bile ranjene, a potpuno je razoreno i izgorjelo šest povijesnih i arhitektonskih spomenika pod zaštitom UNESCO-a, te je oštećeno još 46 objekata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene