Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Beograd: Neslaganja o potpisivanju SSP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija "pravno gledano" ne može sa Srbijom potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i istodobno donijeti odluku o slanju svoje misije na Kosovo, izjavio je danas srbijanski ministar za Kosovo Slobodan Samardžić.

U izjavi dostavljenoj medijima, Samardžić je ocijenio da bi odluka EU o slanju misije na Kosovo bila izravno kršenje " bitnih odredbi" SSP-a, koji je Srbija parafirala, ali još nije potpisala.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Novi detalji Filipović se sastao s Mađarima, najavio nove poteze Vlade: "Hrvatski plin se neće smjeti izvoziti..." Blaženko Boban NAKON IZBORNOG PORAZA Pljušte ostavke u splitskom HDZ-u, župana optimizam ne napušta: ''Izaći ćemo jači iz ovoga''

"Jasno je da sada EU mora odlučiti hoće li Sporazum sa Srbijom ili hoće protupravno poslati misiju za pravljenje umjetne tvorevine, koja bi se zvala umjetno Kosovo", izjavio je Samardžić, dodajući da je EU obvezna poštivati međunarodno pravo, kao i suverenitet i teritorijalni integritet zemlje s kojom potpisuje SSP.

Samardžić je ponovio stajalište koje zastupa premijer Vojislav
Koštunica, kao i dio njegove Vlade, po kojem bi odluka o slanju misije na Kosovo značila provedbu "odbačenog" Ahtisaarijeva plana za Kosovo, te da SSP ne može biti potpisan bez jamstva da EU Kosovo vidi kao dio Srbije.

"Večernje novosti" od četvrtka pišu o "neslužbenim najavama iz Bruxellesa" da EU neće aktivirati svoju misiju za Kosovo 28. siječnja, kako je to bilo predviđeno, te da će Srbija toga dana potpisati SSP.

Ako EU naknadno pošalje misiju na Kosovo faktički će poništiti potpisani Sporazum sa Srbijom, jer će Srbija, na osnovi Rezolucije Skupštine Srbije o Kosovu, donesene potkraj prosinca prošle godine, Sporazum staviti izvan snage, tvrdi taj list.

Iako se još ne zna hoće li EU uopće pozvati Beograd na potpisivanje SSP-a, stajališta o tome u vladajućoj koaliciji su različita.

Predstavnici Demokratske stranke Borisa Tadića i stranke G17 Plus svakodnevno ističu da je za Srbiju nužno potpisivanje Sporazuma, dok Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice i Nova Srbija Velimira Ilića uvjetuju potpisivanje Sporazuma odustajanjem EU-a od slanja
misije na Kosovo.

Podjela unutar srbijanske Vlade oko potpisivanja SSP-a mogla bi opteretiti i drugi krug predsjedničkih izbora 3. veljače, u koji će po svemu sudeći ući aktualni predsjednik Boris Tadić i radikal Tomislav Nikolić, konstatiraju "Večernje novosti", te nagađaju da bi Bruxelles upravo zbog te mogućnosti mogao odgoditi slanje svoje misije na Kosovo
za neki datum nakon predsjedničkih izbora, s obzirom na procjenu da bi to pomoglo Tadiću, koji se zauzima za približavanje EU, da pobijedi na izborima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene