Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako ne otkažu sami

Policija zabranjuje gay paradu u Beogradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Srbije izjavio je da će policija zabraniti održavanje gay parade u Beogradu ukoliko je organizatori sami ne otkažu.

Izražavajući svoje neslaganje s održavanjem parade, najavljene za nedjelju 2.listopada, desničarska udruga Srpski sabor Dveri u međuvremenu je za subotu najavila Obiteljsku šetnju središtem Beograda, dok je desničarska organizacija Obraz za nedjelju prijepodne najavila je Molitveni hod gradskim središtem nedaleko od mjesta na kojem je u to vrijeme trebala započeti "Parada ponosa".

'Ovi se skupovi ne zabranjuju zbog biti njihova zakazivanja, već zato da bi se spriječilo ugrožavanje ljudskih života i imovine. Nikada ova vlast, i nikada ministarstvo unutarnjih poslova, dok sam ja ministar, neće zabraniti 'Paradu ponosa', ali će zabraniti sve skupove na kojima postoji sigurnosni rizik', rekao je Dačić u razgovoru za srbijansku televiziju B92.

Rekavši kako je odluka konačna i neopoziva, Dačić je kazao kako je o odluci obaviješteno državno vodstvo te da će 1. i 2. listopada policija svim sredstvima spriječiti svaki javni skup u Beogradu.U međuvremenu je odluku o zabrani podržao i srbijanski predsjednik Boris Tadić.

Zaključak policije, kao i civilnih i vojnih službi je, kako je objasnio Dačić, da se zbog svih najavljenih priredbi, prije svega onih kojima se izražava protivljenje "Paradi ponosa", tijekom vikenda mogu očekivati velika narušavanja javnog reda i mira, ugrožavanje ljudskih života i oštećenje imovine, napadi na strana diplomatska predstavništva i niz drugih pratećih pojava.

U izjavi objavljenoj u petak na službenim internetskim stranicama Srpske pravoslavne crkve, njezin poglavar patrijarh Irinej pozvao je "sve čimbenike o kojima ovisi odobrenje za održavanje ove nečasne parade", da ona ne bude održana.

"S puno opravdanja ovu pošast nazvao bih ne paradom ponosa, već 'paradom srama' kojom se blati ljudsko dostojanstvo i gazi svetinja života i obitelji. Dosta nam je ponižavanja i ispunjavanja stranih želja. Ova nakaradna sloboda koju nam nudi 'parada ponosa', strana je našoj povijesti, tradiciji i kulturi", poručio je srpski patrijarh.

On je također apelirao na sve one koji se namjeravaju suprotstaviti paradi, da to ne čine primjenom sile. Otkazivanje parade tražile su i oporbene stranke Nova Srbija, kao i Demokratska stranka Srbije bivšeg premijera Vojislava Koštunice, koje smatraju kako njezino održavanje može izazvati neželjene poljedice u teškom trenutku u kojem se nalazi srbijansko društvo, imajući u vidu probleme na sjeveru Kosova.

Na otkazivanje parade pozivali su i pojedini policijski sindikati, upozoravajući kako pojedine skupine pripremaju rušilačke prosvjede. Potporu Paradi ponosa izrazilo je pak više od 30 nevladinih organizacija za ljudska prava i više od dvadeset članova akademske zajednice sa srbijanskih sveučilišta, srbijanski pravobranitelj te veleposlanstva Njemačke, Nizozemske, Švedske i Norveške.

Na prošlogodišnjoj Paradi ponosa 10. listopada, prvoj nakon devetogodišnje stanke, u sukobima oko 6000 njezinih protivnika i policije u Beogradu je privedeno oko 250 izgrednika, a ozlijeđeno je oko 150 policajaca. Po riječima beogradskoga gradonačelnika, počinjena je šteta veća od milijun eura. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ovo je Pride' VIDEO - UNATOČ ZABRANI: GAY PRIDE sinoć održan u Beogradu! Slika nije dostupna Pismo potpisala i Hrvatska Veleposlanici 14 država od Dačića traže miran i siguran gay pride u Beogradu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene