Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Beograd: Izrečene presude za ratni zločin u Zvorniku 1992.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu osudilo je u trojicu pripadnika paravojnih postrojba "Žute ose" i "Pivarski", dok je jednog oslobodilo optužbi za ratne zločine u Zvorniku 1992. godine.

Zbog mučenja oko 163 civila u Domu kulture u Čelopeku kod Zvornika, pri čemu je najmanje njih 19 ubijeno, Dragan Slavković iz Kraljeva osuđen je na 15 godina zatvora, Ivan Korać, također iz Kraljeva, na 13 godina, Siniša Filipović iz Rume na tri godine, dok je Dragutin Dragićević iz Srebrenice oslobođen optužbe.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Slika nije dostupna Ratni zločin mučenja Australska sutkinja: 'Kapetan Dragan' počinio ratni zločin!

Dragićević je, međutim, 2006. godine pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, otmicu, mučenje i ubojstvo 17 Muslimana iz Sjeverina na Sandžaku, u listopadu 1992. godine.

Suđenje je počelo potkraj 2005. godine, a na optuženičkoj klupi su bili i tadašnji predsjednik privremene vlade u Zvorniku i zapovjednik Teritorijalne odbrane toga grada Branko Grujić i Branko Popović, ali je protiv njih postupak razdvojen, s obzirom na to je u tijeku još jedna istraga protiv njih, za ratne zločine na još jednoj lokaciji.

Tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević, koji je prisustvovao izricanju presude, kazao je novinarima da nije zadovoljan blagim kaznama koje su izrečene optuženima, te je najavio žalbu na presudu.

Kako je naveo Vukčević, na teritoriju Zvornika dogodili su se najkrvaviji zločini na prostoru bivše Jugoslavije i tamo je prema podacima kojima raspolaže Tužiteljstvo stradalo oko 900 ljudi, te Tužiteljstvo vodi još dvije istrage o tim zločinima.

Predmet "Zvornik" prvi je predmet koji je u fazi istrage Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije ustupio Haški sud.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene