Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Otvorimo oči pred zlom'

Benedikt XVI. kanonizirao pet blaženika u Vatikanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. kanonizirao je u Vatikanu pet blaženika, pozivajući da 'otvorimo oči pred zlom koje nagriza čovječanstvo'.

Francuski premijer Francois Fillon, belgijski kralj Albert II. i kraljica Paola te poljski predsjednik Lech Kaczynski prisustvovali su misi u bazilici Svetog Petra.

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Slika nije dostupna Obljetnica beatifikacije Poseban čovjek kojeg su za života nazivali svetim - Ovo su neka od njegovih čuda

S Marie de la Croix (Jeanne) Jugan (1792.-1879.), utemeljiteljicom Zajednice malih sestara siromaha, i Belgijancem Jozefom Damianom de Veusterom (1840.-1889.), članom družbe Srca Isusova i Marijina, kanoniziran je i poljski nadbiskup Zygmunt Szczesny Felinski (1822.-1895.), utemeljitelj zajednice Franjevačkih sestara Marijine obitelji.

Jozef Damian de Veuster, koji se zarazio gubom njegujući oboljele od te bolesti na Havajima, 'poziva nas da otvorimo oči pred zlima koja izobličuju čovječnost naše braće i traži još i danas prije nego našu darežljivost, milosrđe našeg poniznog prisustva', kazao je Benedikt XVI., govoreći o ovom svecu na flamanskom i francuskom a o drugima na njihovu jeziku.

Jeanne Jugan je pak 'kao svjetionik u vođenju našeg društva koje stalno ponovno otkriva jedinstveno mjesto i doprinos" starijih osoba, kazao je. 'Njezina karizma još je aktualna, dok tolike starije osobe pate od siromaštva i samoće, a neki put ih čak i obitelji napuste', dodao je on.

Zygmunt Szczesny Felinski 'bio je velik svjedok vjere i pastirskog milosrđa u vrlo teškim vremenima za naciju i crkvu u Poljskoj', otkrio je Papa. Istaknuo je da je 'hrabro branio potlačene' u ruskoj represiji poljske pobune iz 1863., što mu je priskrbilo 20 godina u egzilu.

Svetima su proglašena i dvojica španjolskih redovnika, dominikanac Francisco Coll y Guitart (1812.-1875.), utemeljitelj zajednice Dominikanskih sestara navještenja Blažene Djevice Marije, te cistercit Rafael Arnaiz Baron (1911.-1938.), koji je preminuo od teške bolesti još kao mladi redovnik. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene