Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Belgijski premijer podnio ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Belgijski premijer Yves Leterme ponudio je kralju Albertu svoju ostavku nakon što nije uspio progurati mjere kojima bi više vlasti dao regijama, rekao je premijerov glasnogovornik.

"Kralj će odlučiti hoće li prihvatiti", objasnio je glasnogovornik u ponedjeljak navečer.

Pročitajte i ovo Trajekt Jadrolinije u splitskoj luci Pismo vrhu kompanje Sindikat Jadrolinije traži ostavku predsjednika Uprave: ''Znao je da brod Oliver nije spreman'' Slika nije dostupna Nova kriza Belgijski kralj prihvatio premijerovu ostavku

Leterme je 15. srpnja bio odredio kao krajnji rok za dogovor o reformi. Dogovor bi sklopile frankofone stranke i one iz flamanskoga govornog područja, a bilo je predviđeno da premijer u utorak govorom pred parlamentom predstavi taj plan.

Kraljevska je palača odbila potvrditi sastanak kralja i Letermea, a i uobičajeno je da palača komentira nakon audijencije.

Leterme je premijer postao u ožujku nakon devetomjesečne krize u kojoj se zemlja našla zbog jezične podjele, zbog koje se počela spominjati i mogućnost da se Belgija raspadne.

Politički analitičari nisu njegovoj petočlanoj koaliciji predviđali dugovječnost.

Njegov flamanski kršćanski demokrati na lanjskim su izborima pobijedili obećanjem većih ovlasti regijama, čemu se frankfone stranke žestoko opiru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene