Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervju za der Spiegel

'Belgija je propala nacija bez budućnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik stranke koja se zalaže za flamansku neovisnost Bart De Wever je za njemački tjednik Der Spiegel izjavio da je Belgija 'propala nacija bez budućnosti'.

'Belgijska država nema nikakvu budućnost', kazao je šef najjače stranke u Belgiji, Novog flamanskog saveza (N-VA). 'Da je moguće ostvariti neophodne reforme u okviru belgijske države, ja se tome ne bih protivio. Ali to nije moguće. Valonci, a prije svih socijalisti kao njihova najjača stranka, blokiraju sve razumne reforme. Zbog toga tvrdim: Belgija više ne funkcionira. Belgija je propala nacija', rekao je Wever.

Pročitajte i ovo Belgijanci traže prekid vatre između Izraela i Palestine Izrael obećao istragu Bombardirana belgijska agencija u Gazi: "Napadom na civilnu infrastrukturu prekršeno je međunarodno humanitarno pravo" Nicole de Moor Ljudska prava Tražitelji azila dobili slučaj na sudu: Državnoj tajnici zaplijenjen zamrzivač i aparat za kavu

Po njegovim riječima, uvođenje eura uvelike olakšava podjelu Belgiju. 'Nekoć sam smatrao da bi ukidanje belgijskog franka rezultiralo gospodarskom katastrofom. Danas, dvije strane u Belgiji ostaju u euro zoni', objasnio je.

>> Belgija se opire novom 'masovnom priljevu' useljenika s Balkana

De Wever je također oštro kritizirao političku ulogu kralja kojeg se smatra jednom od posljednjih poveznica između dviju zajednica, flamanske i valonske. 'Za Valonce je on dobar, jer imaju neki osjećaj povezanosti, a za mene je kralj nevažan. Monarhija je prošlost'.

Belgija je već šest mjeseci bez vlade. Nakon izbora održanih 13. lipnja propali su svi pokušaji formiranja koalicije između N-VA, koja zagovara nezavisnost Flandrije, i frankofone socijalističke stranke (PS) Elia di Rupe. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene